Cumhuriyetçi senatör Tom Cotton’ın, askerlerin sahaya inmesi gerektiğini savunan yazısının yayınlanması üzerine, New York Times yorum sayfası editörü James Bennet istifa etti

Cumhuriyetçi senatörün orduyu sokağa davet eden yazısı NYT'da istifa getirdi

Cumhuriyetçi senatör Tom Cotton, ABD Başkanı Trump’ın da sıklıkla dile getirdiği, ordunun eylemleri bastırmak için görevlendirilmesini savunan bir yazı kaleme aldı. Bu yazının New York Times gazetesinin yorum sayfasında yer almasının ardından, gazete çalışanları ve okurlardan birçok eleştiri geldi. Gelen bu eleştirilerin ardından gazetenin yorum sayfası editörü James Bennet istifa etti.

Arkansas senatörü Cotton’ın yazısında "isyancılar" diye tanımlanan gruplara karşı "ezici güç" kullanmak gerektiği savunuluyordu. Trump’a muhalif olduğu bilinen gazetenin çoğu okuruyla ters düşen bu ifadeler, özellikle siyah yurttaşlar tarafından kendilerine yönelik bir tehdit olarak görüldü.

Bazı gazeteciler yazının yayımlandığı günün ertesinde, Perşembe günü işe gelmeyerek kararı protesto etti.

New York Times'ın 800 çalışanı, yazının gazete sitesinde yer verilmesini kınayan bir mektup yayımladı. Senatör Cotton'un yazısının yanıltıcı bilgiler içerdiğini savundu.

Gazetenin Pulitzer ödüllü muhabirlerinden Nikole Hannah-Jones, Twitter hesabından "Siyah bir kadın ve bir gazeteci olarak bunu yayımladığımız için derin bir utanç duyuyorum" yazdı.

İlk olarak New York Times yönetimi yazının yayınlanmasını savunmuş olsa da, gelen tepkiler üzerine "gazetenin editoryal standartlarına uygun olmadığını" belirtti.

New York Times'ın patronu AG Sulzberger, gazete çalışanlarına bir e-posta yolladı. "Geçen hafta editoryal süreçlerimizde ciddi bir ihlal yaşandığını gördük ve bu son yıllarda yaşadığımız bu tür ilk ihlal değildi" dedi.

YAZININ TAMAMINI OKUMAYAN JAMES BENNET İSTİFA ETTİ

Gazetenin yorum sayfası editörü James Bennet, yazının tamamını okumadığını itiraf etti ve görevinden istifa etti.

Bennet’ın yerine, 2017 yılında Boston Globe’dan New York Times’a transfer olan Pulitzer ödüllü Katie Kingsbury atandı. Bennet’ın yardımcısı Jim Dao da künyeden çıkarılarak yazı işlerinde henüz netleşmeyen bir göreve çekildi.

TRUMP'TAN TOM COTTON'A DESTEK

ABD Başkanı Donald Trump ise daha önce birçok kez ‘sahte haber yapmakla’ suçladığı gazetede yaşananları şöyle yorumladı:

“Yorum editörü bugün New York Times’ı bıraktı. Bu doğru, büyük senatörümüz Tom Cotton’ın kaleme aldığı mükemmel yorum yazısı yüzünden ayrıldı. ŞEFFAFLIK! Arkansas eyaleti Tom’la gurur duyuyor. New York Times sahte habercilik yapıyor.”