Cumhuriyetçilerin lideri McCarthy, Ukrayna konusunda kimselere ‘açık çek’ vermeyeceklerini söyledi. AB ise dondurulmuş Rus varlıklarına el koymak istiyor.

Cumhuriyetçilerden Kiev’e ‘açık çek’ yok
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

ABD’de 8 Kasım’da yapılan ve Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde ettiği ara seçimlerin ardından yeni Kongre 3 Ocak’ta göreve başlayacak. Başkan Joe Biden mevcut kongrenin son gündemi konusunda Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlerle bir araya geldi. Toplantı sonrası konuşan ocakta Temsilciler Meclisi’nde başkanlık koltuğuna oturması beklenen Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, Ukrayna’ya yardımlar konusunda kimseye "açık çek" vermeyeceklerini açıkladı.

Rusya’nın savaşının "haksız" olduğunu belirten McCarthy, "Çok çalışan Amerikan halkının vergi paralarından bahsediyoruz. Yaptığımız harcamaların doğru yerlere gittiğinden emin olmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, hem hükümet fonunun hem de Ukrayna’ya sağlanacak yardımların ele alındığına işaret edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski ise Rus ordusunun Ukrayna’nın Donetsk cephesinde büyük kayıplar vermeye devam ettiğini iddia ederek, "Cephede durum ağır" değerlendirmesinde bulundu.

GANİMET PEŞİNDELER

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın savaş nedeniyle dondurulan 300 milyar avroluk merkez bankası rezervlerine ve Rus oligarkların dondurulmuş 19 milyar avroluk mal varlıklarına el koymayı planlıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya’nın neden olduğu tahribatın bedelini mali olarak ödemesi gerekiyor" dedi. Ukrayna’nın şimdiye kadar uğradığı zararın 600 milyar avro olduğunun öngörüldüğünü bildiren Von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği suçları soruşturmak için “ihtisas mahkemesi” kurulmasını da teklif ederek, AB’nin bu konuda uluslararası toplumla çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.