Danıştay’ın Ayasofya kararına tepkiler sürüyor. SOL Parti, “İktidar, cumhuriyetin ilerici birikimlerini ortadan kaldırma hedefinde” açıklaması yaparken, TMMOB Mimarlar Odası Ayasofya’nın müze olarak kalması gerektiğini bildirdi

‘Cumhuriyetin değerlerini savunacağız’

İktidar tarafından uzun süredir kamuoyu gündeminden düşürülmeyen Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin tartışmalar sürüyor. Danıştay’ın 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine tepki yağdı. Konuya ilişkin açıklama yayımlayan SOL Parti, AKP’nin kan kaybını durdurmak için yeni baskı ve kutuplaştırma politikalarıyla tabanındaki kopmaların önüne geçmeye çalıştığını vurguladı. TBMM Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada “Ülkemizin kültürel çeşitliği ve zenginliği bakımından değerli; planları, kubbe tasarımı ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınan Ayasofya için en uygun, bilimsel ve çağdaş kullanım şekli müze olarak varlığını sürdürmesidir” denildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki sözlerini hatırlatarak Erdoğan’ın ‘tutarsız’ olduğunu aktardı.

“Gerici rejim cumhuriyetin ilerici birikimlerini ortadan kaldırma hedefini sürdürüyor” denilen SOL Parti’nin açıklamasında, “İnsanlığın ortak mirası olan Ayasofya’nın müze olarak kalmasını savunmak hepimizin sorumluluğudur. Siyasal İslamcıların laikliği günden güne aşındıran tarihsel hesaplaşma çerçevesini kırmadan cumhuriyet korunamaz. Halkın ekonomik ve sınıfsal çıkarları ile cumhuriyetin ilerici değerlerini kararlılıkla savunacağız” ifadeleri yer aldı.

ERDOĞAN KENDİ SÖZLERİNİ UNUTTU

“Hiç kimse bunu bir siyasi meseleye çekip, bunu olduğundan daha basitleştirerek kendi geleceğine alet etmeye kalkmamalıdır” diyen CHP’li Özkoç, “Sayın Erdoğan, bir yıl önce, 'Önce Sultanahmet’i doldurun sonra bakarız bu işlere. Biz, bu oyuna gelmeyiz' demiştir. Bu söylediklerini unutup, şimdi caminin ibadete açılmasını Müslümanlığın şahlanışı olduğunu söylüyor" şeklinde konuştu.

GERİYE İDAM CEZASI KALDI

Karar, başta Yunanistan, AB, ABD ve Rusya olmak üzere karar uluslararası toplumda büyük tepki gördü. Erdoğan’ın sıkıştığını belirten Almanya basını “Ayasofya’dan sonra yedekte geriye kala kala Gezi Parkı’nın ortadan kaldırılması ve idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulması kaldı” değerlendirmesi yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararın “esef verici” olduğunu söyledi. Borrell, “Danıştay’ın modern Türkiye’nin emsal kararlarından birini geri çevirmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi eserin yönetimini Diyanet İşleri Başkanlığı’na vermesi üzücü” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, karardan dolayı “hayal kırıklığına” uğradıklarını söyledi. Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus, “Türk hükümetinin Ayasofya’nın statüsünü değiştirme kararından hayal kırıklığı duyuyoruz” dedi.

New York Times da kararın uluslararası “sansasyon” yaratabileceğini belirtti. Gazetede ayrıca Ayasofya’nın müze olarak “son 80 yıldır uyum ve Türkiye’nin kuruluş ilkelerinden biri olan laikliğin sembolü olduğu” ifade edildi.

Yunan Ekathimerini gazetesi ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in kınama mesajını yayımladı. Gazete Miçotakis’in, 2005 yılında Medeniyetler İttifakı için çalıştığını hatırlattığı Türkiye’nin şimdi ters yöne gitmeyi seçtiğini söylediğini aktardı.