İzmir’de Foça ve Aliağa arasındaki tarım alanlarının ortasından yükselen cüruf tepelerine karşı bölge halkının mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Büyükşehir Belediyesi cüruf alanının kapatılması kararını verdi.

Cüruf tepelerinde mücadele kazandı

Berkay SAĞOL

İzmir’in turistik ilçelerinden Foça ile Aliağa arasındaki tarım alanlarının ortasından yükselen cüruf tepelerine karşı yürütülen mücadele bölge halkının kazanımıyla sonuçlandı. Uzun yıllardır mücadele eden ve davalar açan bölge halkının beklediği karar, İzmir Büyükşehir Belediye Encümeninden çıktı. Bölgedeki demir çelik fabrikalarının üretimi sırasında ortaya çıkan, yaşam alanlarını ve sağlığı giderek tehdit eden cüruf alanının faaliyetine son verilerek kapatılması kararı verildi.


Encümen kararına göre, cüruf alanının yangınlara ve bölgenin çevresel sorunlarındaki artışa sebebiyet verdiği, mevcut haliyle çevre ve insan sağlığı açısından sakınca teşkil ettiği tespit edildi. Söz konusu tespitler sonucu Egedemir Demir Geri Kazanım Mad. Petrol Nak. Tur. İnş. Taah. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.’ye ait cüruf depolama ve geri kazanım tesisi faaliyetten menedilerek kapatılmasına karar verildi.

Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk, 11 yıldır verilen mücadelenin kazanımla sonuçlandığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“11 yıldır verdiğimiz mücadele yaşam savunucularından yana sonuçlandı. Daha evvel alınmış olunan bu yanlış karardan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dönmüş olması sevindirici. Büyükşehir belediye meclisi buraya döküm izni vermişti. Sonradan açtığımız davalarda peşine düştük. Açtığımız davalardan 2021 Ekim ayına kadar olumlu sonuç alamadık. Mücadelemiz yıllar sonra olumlu sonuç verdi. Encümenin aldığı bu kararla Foça halkına müjde olarak verilmiştir. Bundan sonra bu kararın uygulanması için takipte olacağız.”

Her geçen gün daha büyüyen cüruf tepeleri ilk olarak bölgede bulunan Horozgediği, Gencelli, Kozbeyli, Yeniköy ve Ilıpınar köyleri başta olmak üzere Yeni Foça, Eski Foça ve Aliağa’yı tehdit ediyor. Yaşam alanlarının yanı başında olan tepeler, zeytincilik yasasına aykırı olarak da zeytin alanlarının hemen yanı başında bulunuyor. TÜBİTAK tarafından bölgede yapılan analizler sonucunda cüruf örneklerinin ‘aşırı toksit ve tehlikeli atık’ olarak değerlendirildi.

TÜBİTAK’ın yayımladığı raporda atıkların suyla temas ettiğinde ekotoksikolojik atık olduğu, açıkta depolanmaması gerektiği belirtildi. Bilirkişi heyeti 'tehlikesiz atık' yazsa da FOÇEP, bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuş, mahkeme de bilirkişilerin 'sehven' hata yaptığına hükmetmişti.