AKP’li Karatay Belediyesi, arasında deri cüzdanlar ile omuz çantasının da olduğu birçok ürünü satın aldı. Ancak belediye ürünleri dağıtmadığı halde depolardan çıkardı. Sayıştay, usulsüzlüğü tespit etti

Cüzdanları dağıtmadan depodan çıkarmışlar

İsmail ARI

AKP'li belediyelerin lüks hediye alımları tartışılırken Konya Karatay Belediyesi'nin ise aldığı hediyelikleri dağıtmadığı halde depodan çıkışlarını yaptığı ortaya çıktı. Sayıştay raporunda, AKP’li belediyenin iki bin adet deri cüzdan, 300 tane duvar saati, üç binden fazla plaket ve iki bin adet askılı omuz çantasını dağıtmak için satın aldığı belirtildi.

Raporda, depolardaki malzemelerin dağıtılmış gibi gösterildiği belirtilerek “Taşınır hesapları ve muhasebe kayıtları üzerinde yapılan incelemelerde, birtakım taşınırların tüketime verilmediği halde toplu olarak çıkışlarının yapıldığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

BEBEK SETLERİ DE KAYBOLDU

Sayıştay denetçileri, “30 Nisan 2018 tarihinde belediyenin kayıtlarına aldığı iki bin adet bebek havlusu, iki bin adet bebek battaniyesi ile 16 Mayıs 2018 tarihinde kayıtlara alınan iki bin adet biberon, iki bin adet pudra, iki bin adet ıslak havlu, iki bin adet bebek sabunu ve iki bin adet bebek şampuanının” da 29 Haziran 2018 muhasebe işlem fişi ile doğrudan giderleştirilerek taşınır kayıtlarından çıkarıldığı belirtildi.

10 BİN ADET KURAN ALMIŞLAR

AKP'li Konya Selçuklu Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bilgiye göre piyasada kitap araştırması yapılmadan doğrudan temin usulüyle 1 milyon 400 bin TL’lik kitap alımı yapıldı. AKP'li Selçuklu Belediyesi’nin aldığı kitaplar arasında 10 bin adet Kuran da yer aldı. “Özel Resmi Osmani Orta Boy Kuran"a toplam 118 bin 811 TL ödedi. Sayıştay denetçilerinin açıklamasında “Söz konusu kitap alımlarının ihale ile alınması gerektiği düşünülmektedir” denildi.

ALIMLAR MEVZUATA AYKIRI

Raporda, “Toplam 1 milyon 446 bin 219 TL’lik kitabın ihalesiz ve piyasa fiyat araştırması yapılmadan mevzuata aykırı şekilde alındığı düşünülmektedir. Kitap alımlarının doğrudan yayıncısından ihale yapmaksızın alındığı tespit edilmiştir. Yayınevleri kitabın yayımı konusunda özel bir hakka sahip olmakla birlikte söz konusu kitaplar yalnız ilgili yayınevleri tarafından satılmamakta birçok kitapçı bu kitapları yayınevinden tedarik ederek satabilmektedir” tespitinde bulunuldu.