Geçtiğimiz hafta tüm dünyada etkinliklerle dikkat çekilen cüzzam hastalığı, Türkiye’deki vaka sayısı çok azalsa da dünya genelinde tehdit olmayı sürdürüyor. Cüzzamla Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Dünya Lepra Günü nedeniyle Ataköy İspirtohane’deki etkinlikte konuştu. Yüksel bu yılki konu başlığının “Ayrımcılık, damgalama ve önyargıları ortadan kaldırma” olarak belirlendiğini söyledi. Yüksel, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın […]

Cüzzam azaldı ama tamamen bitmedi

Geçtiğimiz hafta tüm dünyada etkinliklerle dikkat çekilen cüzzam hastalığı, Türkiye’deki vaka sayısı çok azalsa da dünya genelinde tehdit olmayı sürdürüyor.

Cüzzamla Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Dünya Lepra Günü nedeniyle Ataköy İspirtohane’deki etkinlikte konuştu.

Yüksel bu yılki konu başlığının “Ayrımcılık, damgalama ve önyargıları ortadan kaldırma” olarak belirlendiğini söyledi. Yüksel, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın çabalarıyla, lepranın ülkemiz için önemli bir sağlık sorunu olmaktan çıktığını belirterek, şöyle dedi: “Ülkemizde Lepradan etkilenmiş bin 500 kişi bulunuyor. Saylan ve arkadaşlarının yıllarca süren çabaları ile ülkemizde lepra hastalığına karşı ayrımcılık, ön yargı ve damgalama azaldı hatta kalmadı bile diyebiliriz. Ne yazık ki dünya bugün hala bu konuyu konuşuyor.”

Ülkemizde Lepra’dan etkilenmiş bin 500 kişi bulunduğunu hatırlatan Yüksel, “Çoğu yaşlı ve uzun yıllar önce geçirdikleri hastalığın sonucu olarak, göz, el ve ayaklarda engellere sahipler. Bu açıdan da, hem tıbbi hem de sosyal açıdan uzman bir hastanede takip edilmeliler” diye konuştu.