Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, '115 hamile çocuk' skandalı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Erken yaşta evlenmelere neden olarak çocuklarımıza reva görülen bu zulme son verilmesini istiyoruz. Çocuklarımızı her türlü ihmal ve istismardan korumaya kararlıyız" denildi

ÇYDD'den "115 hamile çocuk" skandalına ilişkin açıklama

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, '115 hamile çocuk' skandalı ile ilgili bir açıklama yaptı. Kanun Hükmünde Kararnamelerin olumsuz sonuçlarının bir bir ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, "Anayasa’nın 41.maddesinin son fıkrası olan "Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır." hükmü gereğince, Valiliğin soruşturma isteğini reddetmesinin hiçbir haklı, yasal gerekçesi olamaz" ifadeleri kullanıldı.

"Kanuni Hastanesi dışında başka hangi hastanelerimizde, kaç gebe çocuğumuz var? Devlet onları korumayacaksa kim koruyacak?" diye sorulan açıklamada, "Erken yaşta evlenmelere neden olarak çocuklarımıza reva görülen bu zulme son verilmesini istiyoruz. Çocuklarımızı her türlü ihmal ve istismardan korumaya kararlıyız" denildi.

cydd-den-115-hamile-cocuk-skandalina-iliskin-aciklama-416401-1.

ÇYDD'nin yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"Kanun Hükmünde Kararnamelerin olumsuz sonuçları bir bir ortaya çıkıyor, canımızı yakıyor!

Çocuğun ihmal ve istismarına yol açan kararnameler yürürlükten kaldırılmalı, bu doğrultudaki uygulamalar önlenmelidir.

Basında yer alan haberlerden öğrendiğimize göre İstanbul Küçükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Araştırma Hastanesi’ne son beş ay içinde gelen ve yaşları 18’in altında olan 115 çocuğun hamile olduğu saptanmış. Bu kayıtlar, polise bildirilmemiş. Durumu saptayan ve savcılığa bildiren görevlinin görev yeri hem de iki kez değiştirilmiş, yani görevli iki kez sürülmüş. İstanbul Valiliği, Küçükçekmece Savcılığının soruşturma isteğini reddetmiş.

Anayasa’nın 41.maddesinin son fıkrası olan 'Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır' hükmü gereğince, Valiliğin soruşturma isteğini reddetmesinin hiçbir haklı, yasal gerekçesi olamaz.

Nitekim TCK’nin 279. maddesi gereğince kamu görevlileri; özellikle TCK’nin 103. maddesinde düzenlenmiş çocuğun cinsel istismarı suçunu oluşturan 15 yaşın altında veya 15 yaşında olanlara yönelik bu olayları yetkili makamlara bildirmek zorundadır.

Kadın hakları savunucuları, gerçek hukukçular, sağduyulu yurttaşlar Kanun Hükmünde Kararnamelere işte bunun için şiddetle karşı çıktılar. Bu kararnamelerin çocuk evliliklerini çoğaltacağını, çocuk gebeliklerinin önüne geçmenin olanaksız olacağını sağır sultanlara duyuramadılar.

Bu 115 çocuğun vicdansızların elinde gebe olarak hastanede değil, yaşıtlarıyla birlikte, geleceğe sağlıklı biçimde hazırlanacakları bir okulun çatısı altında olması gerekirdi.

Bu çocuklara tecavüz ederek ya da onları çocuk yaşta evlendirerek gebe kalmalarına neden olan, tümümüzü insanlığımızdan utandıran ve insanmış gibi aramızda dolaşan bu yaratıklar kim? Onlara “Kararname” ile bu fırsatı verenlerin vicdanı hiç mi sızlamıyor?

Kanuni Hastanesi dışında başka hangi hastanelerimizde, kaç gebe çocuğumuz var? Devlet onları korumayacaksa kim koruyacak?

Erken yaşta evlenmelere neden olarak çocuklarımıza reva görülen bu zulme son verilmesini istiyoruz.

Çocuklarımızı her türlü ihmal ve istismardan korumaya kararlıyız."