Rize’de İşkencidere Vadisi’nin talan edilmesine karşı köylülerin direnişi 10’uncu gününü geride bıraktı. Bölge halkı, şirketin kapanmayı fırsat bilmesine izin vermeyeceğini vurgulayarak “Tüm cezaları göze aldık” dedi.

Dağ biziz, vadi biziz, buradayız!

HABER MERKEZİ

Rize İkizdere’de İşkencidere Vadisi’ne yapılmak istenen taşocağına karşı köylülerin mücadelesi 10’uncu günü geride bıraktı. Yurttaşlar dünde yaşam alanlarını korumak için sabahın erken saatlerinde vadiye geldi. Ülkede 18 günlük tam kapanma dün akşam itibariyle başlarken İkizderelilerin endişesi AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın bu kapanmayı fırsat bilmesi. Ancak bölge halkı direnişte kararlı: Tüm cezaları göze aldık, vadimizi korumaya devam edeceğiz.

Bölgede direnenlerden Kemal Baş ise şirketin yol açmak için dereye yuvarladığı taşların dereyi bulandırdığını vurgulayarak, “Taşlar dere yatağını kapatmış durumda. Hayvanlar dereden beslenemedi, gün geçtikçe deredeki balıklar da yok olacak. Yol açmak için ağaçlarımızı söktüler. Koruma altındaki alanımızı yok etmeye çalışıyorlar. Mücadelemiz bugün de yarın da sonraki günler de devam edecek. Jandarmanın korkunç müdahalesine, biber gazına, yasaklara rağmen iş makineleri gidene kadar burada olacağız. Hayvanlarımız burada dolaşıyor, arılarımız burada, tarlalarımız burada. Herkesin burada yaşanılanları görmesi gerekiyor.”


İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım, tam kapanma boyunca vadide olacaklarını söyledi: “Yasal hakkımızı kullanacağız, evlerden çıkıp vadimizi koruyacağız. Çünkü orası bizim evimiz, bizim bahçelerimiz orada. Dağ bizim, vadi bizim, doğa bizim yok olmasına izin vermeyeceğiz.”

İKİZDERE RANTÇILARA TESLİM OLMAYACAK

Yöre halkı tarafından yürütülen doğa mücadelesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka destek verdi. Alanda incelemeler yapan Öztunç, “Eğer Mehmet Cengiz amacına ulaşırsa buradaki bu yeşillik, bu su kalmayacak. Buraya kıymayın” dedi.

Öztunç, İkizderelilerle dayanışma halinde olduklarını belirterek, "Mehmet Cengiz'in taş çıkartıp götürmek istediği deredeyiz. Burası müthiş bir doğa harikası. Buradaki şelalelerden tertemiz su akıyor. Bu su, burada yaşayan insanların kaynağı, yani insanlar bu sudan içiyor. Bu taşlar Mehmet Cengiz tarafından alınacak” diye konuştu.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya İkizdere’nin rantçılara, talancılara teslim olmayacağının altını çizdi: “Bu alan taş ocaklarına açılmaya çalışılıyor, bu alan talan edilmeye çalışılıyor. Bu mücadeleyi İkizdere halkı kazanacak. Çocuklarımızın geleceği adına, yaşam hakkı adına bu mücadeleyi kazanmak zorundayız.”

Yurttaşların, kendi yaşam alanlarını korumak istediğini anlatan CHP’li Aylin Nazlıaka ise “Şu anda hayatına sahip çıkan insanlara zulüm uygulayan bir zihniyetle karşı karşıyayız” diye konuştu.