Dağ çiçeklerinin kraliçesi: Alp yıldızı

Sizleri Avusturya’nın ulusal çiçeği olan Alp yıldızı (Edelweiss) ile tanıştırmak istiyorum. Kelimeyi parçalara bölersek “edel” soylu, “weiss” ise beyaz anlamındadır. Edelweiss, Avusturya ve Bavyera Alp Dağları’nın ve Kafkas Dağları’nın yüksek kayalık uçurumlarında yaşar. Çok zorlu şartlara uyum sağlayan, yünsü görünümlü bir çiçektir. Bu nadir çiçek 'koruma altında'dır, yani bu çiçeğin yurtdışına çıkarılması, koparılması yasaktır. Yetiştirmek için tohumları rahatlıkla bulunabilir.

Çiçek: Edelweiss
Bilimsel Adı: Leontopodium Alpinum
Çeşit sayısı: 40 civarı
Boyu: 15 -30 cm
Özelliği: Çok kısa ömürlü
Çiçeklenme zamanı: Temmuz ayı
Anavatanı: Avrupa, Güney Amerika, Asya

Mitolojik Hikayesi
Dağ Tanrısı bir gece çok kızmış ve bağırmaya başlamış. Gür sesinden, dağ çatlamaya başlamış. Bunu gören gökteki yıldızlar çok korkmuş, birer birer gökten bu çatlakların aralarına düşmeye başlamışlar. Dağ Tanrısı'nın eşi düşen yıldızlara çok üzülmüş ve başlamış ağlamaya. Gözyaşları bir yağmur gibi çatlakların arasından süzülmüş. Yıldızların üzerine gelen gözyaşları, onları birer birer yıldız şeklindeki Alp yıldızı çiçeğine dönüştürmüşler.

Şifası
Strahlendes Ruhrkraut (dizanteri bitkisi) ve Bauchwehblume (mide ağrısı bitkisi) isimlerinden anladığımız üzere dizanteri ve ishalde kullanılır. Edelweiss ekstratı cilt sağlığında yaşlanma karşıtı etki göstermekle birlikte, cilt mantarında ve bakterilerin tedavisinde etkilidir.

Müzikte Alp yıldızı: Çiçeklerin güzelliği “Edelweiss” isimli çok ünlü bir tangoya ilham kaynağı olmuştur. Mutlaka dinlemelisiniz! Müzik: Richard Rodgers Sözler: Oscar Hammerstein

Edelweiss çiçekleri için söylenen bir söz vardır:

“Edellweiss’a sadece tecrübeli dağcılar ulaşabilir”
”Nur die Elite kann Edelweiss erreichen”


Bu çiçeklere çok zor ulaşıldığı için 1907’de Avusturya imparatoru Franz Joseph tarafından dağcı birliklerinin sembolü haline gelmiştir. Bu tarihten beri birçok Avrupa ülkesinde üstün başarılı askeri birimler ve dağ komandolarının sembolü olmuştur.

“...minicik kurutulmuş bir çiçek gördüm. Olağanüstü güzeldi...
Yıldız gibi bir şey... Çiçeğin ortasındaki sarı noktacıklar bu hissi verdi galiba... “Bu, bu ne?” diye kekeledim... Edelvays.... Bu çiçek şans getiriyormuş, biliyor musun? Çok nadir bir çiçek ve onu
bulan herkese, mutluluk getiriyormuş.”
– Stieg Larsson,
Ejdeha Dövmeli Kız kitabından.

Bunu biliyor muydunuz?
Çok eski zamanlarda sihir işlerinde “görünmezliği” sağladığına inanılırmış.

Avusturya 2 Eurocent’in arkasında yer alan çiçeği tanıdınız mı? 2000 yılından beri orada. Evet o bir Alp yıldızı..



https://montis.com.tr/edelweiss/
https://blog.milliyet.com.tr, Gül Ayan, Güneşe En Yakın Olan Çiçek Edelvays
https://tr.wikipedia.org/wiki/Edelweiss