Dağ karınca doğurdu

Son şampiyon ile son haftaların formda takımı Fenerbahçe’nin mücadelesinden çok şey bekliyorduk. “Dağ fare doğurdu” deyiminin oldukça hafif kaldığı bir mücadele izledik.

Şenol Güneş’in birinci hedefi Kadıköy’de yenilmemekti elbet. Olabildiğince durdurmaya çalıştı Fenerbahçe’yi. Advocaat’ın buna karşı yapmak istediği hamlelerin Jeremain Lens’in yokluğunda oldukça sınırlı olduğunu gördük. 75 dakika boyunca Van Persie ve Sow’u bulmaya çalıştı Fenerbahçe kenar oyuncuları, ancak Van Persie’nin son haftalarda ülke basınında lanse edildiği gibi o kadar büyük bir patlama yapmadığının farkına vardık hep beraber. Beşiktaş’ın Tosic ve Marcelo’dan oluşan tandemi, Atiba’nın da desteğiyle sarı-lacivertlilerin ceza sahasına indirdiği topları kolaylıkla topladılar. Advocaat ikinci yarı Volkan Şen’i ileri ikilinin yanına eklemek için oyuna aldı, zira Aatıf Chahechouhe tercihinin çok fazla getirisi olmamıştı. Tabi bu tür mücadelelerin karakterleri bazen oyuncuların bireysel yeteneklerine baskın çıkarlar. Tüm oyunculara hakim olan gerginlik ve oyunun kitlenmesi siz istediğiniz kadar fazla kozu sahaya sürseniz de ortadan kalkmaz. Bunun en net göstergesi son 10 dakikaya girildiğinde Lens’in sağ taraftan Beşiktaş kalesine inmeye çalıştığı pozisyondu. Tosic rakibini maçın karakterine uygun biçimde biçti ve bitime kısa bir süre kala gördüğü sarı kartı önemsemedi bile. Böyle bir maçın içinden pozisyon çıkarması da oldukça zordu doğal olarak.


Rakibin maçı bu oranda kilitlemeye uğraştığı bir maçın sonunda, hele hele kaybetmemişken çok fazla karamsarlığa kapılmamak lazım, ancak Fenerbahçe’nin geçen haftaki Rizespor maçıyla zirveye çıkan sezon içi umutlarının aslında gerçekçi şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin de farkına varmış bulunuyoruz. Elbette tüm turnuvalarda namağlup unvanını koruyan bir takıma karşı alınan beraberliği çok fazla eleştirmemek lazım, ancak Advocaat’ın ligin ilerleyen haftalarında Lens’in muhtemel yokluğu için daha fazla plan yapması gerektiğinin altını çizmek lazım. Evet vasatın üstünde tam 5 forvet oyuncusu var Hollandalı hocanın elinde, ancak hala ileri uçta çektiği yaratıcılık sıkıntılarını bir kenar oyuncusuyla çözmeye çalışmanın yetersiz kaldığı da ortada. Ara transfer döneminde Fenerbahçe, uzun süredir aradığı “Alex tipi 10 numara” arayışlarını hızlandırmalı.