Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat’ın taşocağına karşı başlayan direniş birinci haftasını geride bırakıyor. Bölge halkı jandarmanın ördüğü etten duvara karşı dağdaki patika yolu aşıp iş makinalarını dün de durdurdu.

Dağı aşıp yine geçit vermediler

Yaren ÇOLAK

AKP’nin ‘Beşli çete’sinde yer alan Cengiz Holding’in taşocağı yapmak istediği İkizdere’de direniş devam ediyor. Jandarmanın önceki günkü sert müdahalesine rağmen mücadeleden vazgeçmeyen köylüler, iş makinalarını bir kez daha durdurmayı başardı. Jandarma tarafından ablukaya alınan alana köylüler patika yollardan tırmanarak ulaştı. Sabahın ilk saatlerinde jandarma eşliğinde alana girerek çalışma yapmaya başlayan iş makinaları, yurttaşların alanı terk etmeyişiyle bir kez daha durduruldu. Jandarma tarafından önceki gün darp edilerek gözaltına alınan 15 yurttaştan Güngör Baş yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı: “Beni yere itip, taşların üzerinde sürüklediler. Her tarafımda morluklar var. Gözaltına alındık. Akşam 9’da serbest bırakıldık. Ama bugün yine buradayız. Yarın sabah tekrar geleceğiz.”


GÜNLERDİR NÖBET SÜRÜYOR

Gözaltıların, ablukların, müdahalelerin sebebinin köylüyü yıldırmak olduğunun altını çizen Asuman Sazlıoğlu ise “Günlerdir burada nöbet tutuyoruz. Geçen gün de alandan uzaklaştırılmaya çalışıldık. Yapılan orantısız müdahale sonucu 15 arkadaşımız gözaltına alınırken birçoğu da biber gazından etkilendi. Bu sabah alana geldiğimizde jandarma eşliğinde makinaların çalıştığını gördük. Biz gelince de makinayı arkaya kaçırdılar” diye konuştu.

YIKILMADIK YIKILMAYACAĞIZ

Direnişin başından beri alanda olan Emine Tuncer de “Yıkılmadık yıkılmayacağız” dedi ve ekledi: “Müdahalede kadın arkadaşlarımızdan biri bayıldı birinin de astımı vardı. Ama bugün tekrar toplandık geldik. Makinanın yanına çıktık. Sabah diğer arkadaşlar gelene kadar biz 7 kadın erkenden alandaydık. Bu defa da jandarmanın sözlü saldırısına maruz kaldık. Bize kadın olduğumuz için ‘adamlarınızı getirin’ gibi şeyler söyleyerek parmak salladılar. Daha sonra büyük bir kalabalık gelince makine durduruldu”

BURASI BENİM YAŞADIĞIM YER

Jandarmanın alanı ablukaya aldığını bu nedenle patika yollardan gittiklerini aktaran Tuncer, “62 yaşındayım burası benim yaşadığım yer. Bu ormanı biliyoruz. Taşocağı için öyle bir yer seçmişler ki burası sit alanı. Hayvanlarımızın yiyeceği, ballarımız, çaylarımız hepsi oradan geliyor. O alan giderse bizim gideceğimiz yer yok. Orası bizim adeta ambarımız. Onu da boş ver bu ağaçlar katledilir mi?” dedi.

CENGİZ’İN BİTMEYEN TALAN İCRAATLARI

BEŞLİ çetede yer alan Cengiz İnşaat ülkenin her köşesini rant uğruna katlediyor. Bu kez hedefleri İkizdere’yi yok edecek taşocağı planı. Cengiz Holding Rize’de İyidere Lojistik Limanı ihalesini de aldı. Bunun için denizi dolduracak. İhtiyacı olan 16 milyon tona yakın taşı ise İkizdere’den çıkartmayı planlıyor.

Firmanın aldığı devlet ihalelerinden bazıları şöyle:

Uzmanların tüm uyarılarına ve yurttaşların tepkilerine rağmen inşaatı devam eden Mersin Akkuyu Nükleer Santralı da aynı firmanın rant alanlarından biri.

Karayolları Genel Müdürlüğü Trabzon-Aşkale yolu Zigana ikmal inşaatı

İstanbul Havalimanı

Hasankeyf Ilısu Barajı

Kuzey Marmara Otoyolu

Yusufeli Barajı ve HES

***

Tarkan’dan İkizdere’ye destek

İkizdere'deki direnişe sanatçı Tarkan'dan da destek geldi. Tarkan Twitter'de Rize'de çektirdiği iki kare fotoğrafla birlikte şu mesajı paylaştı: Canım memleketim Rize, canım İkizdere, canım hemşehrilerim! Acılı feryadınızı duyuyorum. İçim yanıyor benim de. Doğanızı, yurdunuzu korumak istemekteki haklı isyanınızı derinden hissediyorum ve bu mücadelenizde tüm kalbimle yanınızdayım. Haber Merkezi