Google Play Store
App Store

Daha önce de 12 askerin öldüğü, 8 askerin kaçırıldığı Hakkari Dağlıca yine kana bulandı.

Daha önce de 12 askerin öldüğü, 8 askerin kaçırıldığı Hakkari Dağlıca yine kana bulandı. Önceki gün PKK’nin saldırısıyla başladığı belirtilen çatışmada, 8 asker ve 10 PKK’li yaşamını yitirirken, 16 asker de yaralandı.

YARALILAR HASTANEYE KALDIRILDI
Hakkari Valiliği, Yüksekova Yeşiltaş Karakolu'na PKK’lilerin saldırdığını duyururken, ölümleri de doğruladı. Açıklamada 10 PKK’linin de öldürüldüğü belirtildi. Yaralanan çok sayıda askerin, ambulanslarla Hakkari Asker Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındığı bilgisi verildi.

BÖLGEDE GENİŞ OPERASYON BAŞLATILDI
Bölgede hava destekli geniş bir askeri operasyon başlatıldığı öğrenildi. Genelkurmay Başkanı  Necdet Özel bölgeye gitti. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da bölgeye gidiyor.

Saldırıda yaşamını yitiren askerlerin isimleriyse şöyle verildi: Kıdemli Çavuş Ali Gümüş, Piyade Onbaşı Cahit Kılıç, Piyade Onbaşı İsa Sayın, Piyade Er Umut Bulut, Piyade Er Ali Yasin Erosmanoğlu, Piyade Er Mustafa Türkmen, Piyade Er Yaşar Doymuş, Ulaştırma Er Samet Bütün.

BAŞBAKANLIK’TA MİNİ ZİRVE
Bu arada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "terör ve cezaevi yangınları" gündemiyle toplanacaklarını açıkladı. Dün yapılan zirveye Başbakanlık Merkez Bina'da Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın katıldığı bildirdi. Erdoğan’ınsa Meksika ziyaretini iptal etmediği öğrenildi.

HPG: ÖLEN ASKER SAYISI 30’DAN FAZLA
HPG ölen asker sayısının 30’dan fazla olduğunu ileri süren bir açıklama yaptı. Ayrıca Dağlıca’da düzenlediği eylemlerde 1 skorsky tipi helikopter vurularak düşürüldüğü, 2 helikopterin ise darbe alarak alandan uzaklaştığı iddia edildi.

PKK’den Bahoz Erdal, “Erdoğan’ın imha politikalarına karşı saldırılarımız hız kesmeyecek açıklaması yaptı. Öte yandan; TKP-ML TİKKO gerillalarının Dersim’in Hozat ilçesine bağlı Amutka Karakoluna yönelik bir eylem gerçekleştirdikleri öğrenildi. Eylemde çok sayıda askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.

NE OLMUŞTU?
Yakın bir zamanda Kürt Sorununa ilişkin önemli gelişmeler yaşandı. Saldırının zamanlaması sonucu dönüp bakıldığında, kısa bir derlemeyle yakın zamanda yaşananlar şunlardı:

»Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay 8 Haziran’da “ABD’nin Kürt sorunun çözümü için devrede olduğunu ve PKK dağ kadrosu ile Kuzey Irak'ta silah bırakmaya giden görüşmeler olduğunu söyledi. 1 gün sonra bu açıklamayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu doğruladı.

»PKK, Atalay’ın açıklamasının tamamen temelsiz olduğunu açıkladı.

»BDP, AKP’nin Barzani aracılığıyla Kürt sorununa müdahale ettiğini, bunun konunun muhataplarını görmezden gelmek anlamına geldiğini söyledi.

»Barzani’ye yakın çizgisiyle bilinen Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP’yi yerip, Erdoğan ve AKP’yi öven bir açıklama yaptı. Açıklama, AKP’lilerin tümünü memnun etti.

»ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın başdanışmanı Leyla Zana’nın açıklamasından bir gün sonra Barzani’yle görüşmeye gitti.

»Son olarak Meksika’da Erdoğan ile Obama’nın yan yana geleceği biliniyordu.

KİM NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Derin üzüntü duydum. Bu hain saldırıyı lanetliyorum. Toplumsal barışın pekiştirilmesi, sorunların çözülmesi, huzur ve sükunetin hakim olması, acıların ve gözyaşının dinmesi konusunda gayretler sürdürülürken, bu güçlü iradeyi zaafa uğratmak, güven ve istikrar ortamını sabote etmek isteyen terör örgütü, insanlık dışı kanlı eylemlerine devam etmektedir. Türkiye, ülkenin bölünmez bütünlüğünden, devlet otoritesinden ve hukukun üstünlüğünden asla taviz vermeden, kalıcı bir şekilde terör sorununu bitirmeye kararlıdır. Terörle mücadele, bu mücadelenin gerektirdiği araç ve yöntemlerle, bütün imkanlar seferber edilerek, en güçlü şekilde devam ettirilecektir.”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ise saldırıyı yapan PKK’li grubun silahlı olmasına şaşırmış gibi bir açıklamada bulundu: "Hem sayıca fazlaydılar ve silahları vardı. Türkiye terörle mücadele ediyor. Bu mücadele sırasında bu ve buna benzer olaylar maalesef yaşandı. Ne ilk oldu, ne son oldu. Bütün bunları ilgili güvenlik güçlerimiz takip ediyorlar. Bu mücadele sırasında bu ve buna benzer olaylar maalesef yaşandı. Ne ilk oldu, ne son oldu. Bütün bunları ilgili güvenlik güçlerimiz takip ediyorlar. Başbakan Erdoğan şu anda Meksika 'da ve ardından Brezilya seyahatini yapacaktır. İş kontrol altındadır. Hepimiz görevimizi yapıyoruz”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: "Aynı bölgede ikinci kez düzenlenen bu elim saldırıyı nefretle ve şiddetle kınıyorum. Ülkemizin toplumsal barışı tesis etmek, kangrene dönmüş sorunları çözmek yolunda attığı adımları sekteye uğratmayı amaçlayan hain saldırılar hiçbir zaman hedefine ulaşamayacaktır."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: “Direk aklıma bundan önceki Sayın Başbakanımızla olduğumuz Brezilya, Şili seyahati geldi. Yurt dışındayken enteresandır o zaman da 9 şehidimiz vardı. Böyle bir zamanlamaya denk gelmiş olmasını daha da manidar bulduğumu söylemem lazım.”