Daha çok borç daha çok borçlu

OKTAY EVSEN

Salgınla birlikte daha da büyüyen yurttaşların ekonomik krizi, bankalara olan borç ve borçlu sayısı ile ödenemeyen borçları sürekli arttırıyor. Vatandaşların vadesinde geri ödemesini yapamadıkları için bankaların takibe aldığı tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise yılbaşından bu yana 476 milyon lira artarak 20 Mart itibarıyla 21,2 milyar lira oldu. Bankalara tüketici kredisi ve kredi kartı borcu bulunanların sayısı da bu yıl Ocak ayında 31 milyon 983 bin kişiye yükseldi. Borçlu vatandaş sayısı bir yıl öncesine göre 725 bin kişi arttı.

CHP TBMM Grubu’nun Haftalık Ekonomik Göstergeler Raporu’nda yurttaşların borçları, borçluların sayısı ve ödenemediği içni takibe giren borçları sürekli artıyor.

KRİZİ BORÇLA AŞMA POLİTİKASI

Raporda, AKP yönetiminin salgın krizini vatandaşları bankalara kolay borçlandırarak aşmaya dönük bir politika izlediği vurgulandı. Raporda, “Bu politikaya uygun olarak iktidarın bankaları kredi ve kredi kartı faiz oranlarında indirim yapmaya ve borçluların borçlarını ertelemeye yönelik baskıları, vatandaşların borçlarının önümüzdeki haftalarda hızlı bir şekilde büyümeye devam edeceği tahminlerini güçlendiriyor” denildi.

Raporda yer alan veriler özetle şöyle:

►Batık krediler 152,6 milyar lira: Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler yıl başından bu yana 403 milyon lira artarak 25 Mart itibariyle 152,6 milyar lira oldu.

►Borç da kredi de artıyor: Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları yılbaşında bu yana ise 41,7 milyar lira arttı. 20 Mart itibariyle 632,7 milyar lira olan bu borcun 517,5 milyar lirası tüketici kredilerinden, 114,6 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor.

►Batık krediler: Vatandaşların vadesinde geri ödemesini yapamadıkları için bankaların takibe aldığı tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise yılbaşından bu yana 476 milyon lira artarak 20 Mart itibarıyla 21,2 milyar lira oldu.

►Borçlu vatandaş sayısı: BDDK’nın verilerine göre bankalara tüketici kredisi ve kredi kartı borcu (ya da her ikisi birden) bulunan vatandaşların sayısı bu yıl ocak ayında 31 milyon 983 bin kişiye yükseldi. Borçlu vatandaş sayısı bir yıl öncesine göre 725 bin kişi arttı.

►Döviz mevduatlarında çözüm: Döviz mevduatlarında 10-25 Mart günleri arasında 6,5 milyar dolara yakın dikkat çeken bir çözülme yaşandı. Döviz cinsinden tutulan mevduatların toplam mevduata oranı, gerçek kişilere ait tasarruf mevduatı yüzde 53,8’e kadar çıktı. Gerçek kişilerin döviz mevduatında da 17-25 Mart günleri arasında 2,7 milyar dolarlık bir çözülme yaşandı.