Daha çok öfkelendik

Dilan ESEN

İstanbul Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv’de çalışan ve iş sağlığı ile ek zam talebiyle iş durduran Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi yaklaşık 620 işçinin işten atılmasının ardından eylemler sürüyor. 25 gündür direnen işçiler, ne olursa olsun eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.


"İŞVERENİN YÜZÜNÜ HERKES GÖRDÜ"

Birleşik Metal-İş İşyeri Temsilcisi Semra Türkmen, uzun zamandır fabrika yönetiminin baskılarına maruz kaldıklarına dikkat çekerken “Tutanaklar tutup ihtar veriyorlardı, baskı biz eylem yapmaya başlayınca da devam etti” dedi. Eyleme başladıktan bir hafta sonra kendisiyle beraber yaklaşık 55 işçinin işten çıkarıldığını ifade eden Türkmen, şunları aktardı: “Bu süreçte de tehdit mesajları geliyordu. İşten çıkarırım tehditleri 3 hafta boyunca devam etti. Geçen pazar günüyle birlikte toplam 620 işçiyi işten attılar. ‘İş güvenliği önlemleri alınmadan, ek zam verilmeden işe dönemeyeceğiz’ diyenleri de attılar. Son işten çıkarılan arkadaşlarımızın SGK çıkışları yapılmış değil, sadece kuru mesajdan ibaret. İşverenin ne kadar acımasız olduğunu herkes gördü. İçeride baskılar devam ediyor. Biz yine fabrikanın önünde eylemimize devam ediyoruz.”

"MATA PATRONU BİZDEN KORKTU"

Pazar günü işten çıkarılan bir işçi ise haklarını arayacaklarına değinirken bir mesajla işten çıkarıldığının altını çizdi. Mesajla işten çıkarılmalarının kendilerini daha da öfkelendirdiğini belirten işçi, “Biz de ona göre hakkımızı arayacağız. Lavabolar pislik içinde yemekhanesi çok kötü, sürekli baskı vardı. Yeni elemanlar aldılar, 200 kişi. İçeriye giren arkadaşlarımız oldu, belki öyle olmasaydı masaya otururduk” diye konuştu.

"İŞİMİZE DÖNMEK İSTİYORUZ"

Başka bir işçi ise “İşveren bizden korktuğu için işten çıkarma yaptı” derken şunları ifade etti: “Bizi vazgeçiremez. Pazar günü feshi yolladı ama sigortadan henüz düşürmedi. Biz işimize dönmek istiyoruz. İş güvenliği hiç yoktu. Bunların hepsi sağlansın istiyoruz.”