ODTÜ’de önceki gün yaşanan polis saldırısı bir çok üniversitede protesto edildi. İstanbul ve İzmir’deki protestolarda yoğun katılım gerçekleşirkeni Eskişehir’de ise öğrencilere polis yine saldırdı...

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nden kent merkezine doğru yürümek isteyen öğrencilere okul girişinde barikat kuran polis tarafından gaz bombaları ile müdahale etti.
Müdahale sonrası tekrar toplanan öğrenciler bekleyişlerini sürdürürken polis tekrar müdahale hazırlıkları yaptı.
Öğrenciler saldırıyı protesto etmek için Rektörlüğe doğru yürüyüşe geçti. Rektörlüğe yürüyen öğrencilere bu seferde özel güvenlik saldırdı. Saldırıya rağmen yürüyüşlerini sürdüren öğrenciler Rektörlük binası önüne geldi.
Rektörlük ile görüşmek isteyen öğrencilere karşın görevliler bina kapılarını kapatarak kitlediler ve öğrencileri içeri almadılar.
Öğrenciler Rektörlük önünde gerek saldırıları gerekse Rektörlüğün tavrını protesto ederek bir açıklama yaptılar. Eylem daha sonra sona erdi.


İSTANBUL
Çeşitli üniversitelerden biraraya gelen yüzlerce öğrenci, "Onlar savaş, gençlik barışistiyor", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.
Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Gülnur Atalay, ODTÜ’de yaşanılanları savaşa benzeterek, "Üniversiteler Tayyip Erdoğan’ı ‘hoşgeldiniz’ ile karşılamadılar. Dün ODTÜ’de direnenler tıpkı Taylan Özgür, UlaşBardakçı, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Behçet Dinlerer, Ahmet Pehlivan, Ertuğrul Karakaya gibi, emperyalizme ve işbirlikçilerine karşı yiğitçe mücadele eden nice ODTÜ’lü devrimciler gibi, direnişgeleneğini devam ettirdiler" ifadelerini kullandı.
Eyleme, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, TKP’li Öğrenciler ve Genç Sen katıldı.


İZMİR

ODTÜ’de yaşanan saldırıları protesto etmek için Ege Üniversitesi’nde de öğrenciler eylem gerçekleştirdi. Edebiyat Fakültesinde toplanan öğrenciler “Bir, İki, Bir, İki,Üç Daha Fazla ODTÜ, Daha Fazla Direniş", "ODTÜ Faşizme Mezar Olacak” sloganlarıyla öğrenci çarşısına yürüyüp burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

***

İflah olmaz demokrasi düşmanı

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ODTÜ’de protesto eden öğrencilere “iflah olmaz ulusalcılar” dedi.
Çelik, Twitter’da takipçilerine attığı mesajlarda “Dün bütün Türkiye muhteşem bir olaya tanıklık etti. Kendi yapımımız olan Göktürk 2 uydusu fırlatıldı” diyen Çelik, tweetlerini “Bunda emeği olan, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere herkesi tebrik ediyorum. ODTÜ’deki iflah olmaz ulusalcıların protestosuna ne dersiniz?” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

BAŞBAKAN Erdoğan, 18 Aralık’ta Göktürk uydusunun uzaya gönderilişini canlı izlemek için 105 koruma aracı, 20 zırhlı araç ve 3600 polis ile ODTÜ’ye gitti. Öğrenciler ise, üniversitelerin ve bilimin ticarileştirilmesini ve hükümetin savaşpolitikalarını protesto etmek için yürüyüşdüzenlemek istedi.
Polis öğrencilerin demokratik hakkı olan yürüyüşe müdahale etti. Müdahalede kafasına gelen gaz bombası sonucu bir öğrenci beyin kanaması geçirdi. Öğrenci hayati tehlike yaşadı. Başka bir öğrencinin ise bacağı kırıldı.
Polisin şiddeti sokakların yanı sıra hastanede de sürdü.