İstanbul Kartal’daki kaçak mobilya atölyesinde çıkan yangında can veren işçilerin göçmen olduğu, sigortasız çalıştırıldığı, geceleri de işyerinde kaldığı ortaya çıktı. Kayıtlarda işyeri olarak değil, ‘apartmanın sığınağı’ olarak gözüken atölyenin sahipleri tutuklandı

Daha iyi bir yaşam umudu ‘sığınakta’ bitti

İstanbul Kartal’da önceki gün ruhsatsız bir mobilya atölyesinde çıkan, 2 işçinin yaşamını yitirdiği yangın faciasının ayrıntıları ortaya çıktı. Bu ayrıntılar, ülkede denetimsizliğin ve göçmen işçi sömürüsünün geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Atölye kaçak, işçiler göçmen ve sigortasız. İşyerinde barınıyorlar, çalışma izinleri yok. Yangın ise “şalterini indirmeyi unuttukları” elektrikli şofbenden çıkıyor.

PATRONLAR TUTUKLANDI

Kartal Topselvi Mahallesi Saray Kapısı Sokak 12 numarada bulunan altı katlı bir apartmanın bodrum katındaki mobilya atölyesinde önceki gün belirlenemeyen bir nedenle yangın çıkmış, hastaneye kaldırılan 6 işçiden 2’si kurtarılamamıştı. İşyeri sahipleri Kaan V. ve Bayram A. gözaltına alınmıştı.

Nöbetçi savcıya çıkarılan şüpheliler, ifadelerinin alınmasının ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hâkimliğe sevk edildi. Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği, şüphelilerin ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan tutuklanmasına karar verdi.

Şüphelilerin sorgularında verdiği ifadeler ise “Hangi taksir?” sorusunu akıllara getiriyor. Bu ifadeler, facianın göz göre geldiğini, daha iyi bir yaşam umuduyla ülkelerinden kaçarak Türkiye’ye gelen göçmen işçilerin hangi şartlarda çalıştırıldığını ve nasıl ölüme terk edildiğini gözler önüne seriyor.

İŞYERİ DEĞİL SIĞINAK

Şüphelilerin ifadelerine göre, 6 katlı bir apartmanın bodrum katında bulunan atölye ruhsatsız. Burası kayıtlarda işyeri olarak değil, bir binanın sığınağı olarak gözüküyor. Atölye sahiplerinden Bayram A., burayı Kaan V. ile 2 yıldır yönettiklerini, ruhsat alamadıklarını ama vergi levhalarının bulunduğunu söylüyor.

EN ESKİSİ 20 GÜNLÜK

Atölyede 5 işçi çalışıyor. Hepsi göçmen. Bu işçilerin 3’ü işe başlayalı henüz 20 gün olmuş. 2 işçi ise yeni gelmiş. Hiçbirinin çalışma izni yok. Bayram A., “Ancak bana çalışma izinleri için başvurduklarını söylediler” diyor ve ekliyor: “Ben bunlara 2 bin 200 lira maaş verecektim. Yemeklerini de veriyordum. Çalışma izinlerini aldıktan sonra sigortalarını yaptıracaktım.”

ATÖLYEDE BARINIYORLAR

Gündüz atölyede çalışan işçiler, gece de atölyede kalıyorlar. İddiaya göre yangın, elektrikli şofbenden çıkıyor. İşyeri sahiplerinden Kaan V. bu nedenle işçilere kızgın, “İşçileri ben çoğu kez duş aldıktan sonra şalteri kapatın diye ikaz etmeme rağmen kapatmadıkları için bu yangın çıkmış olabilir” diye konuşuyor.

ÖLEN İŞÇİNİN ADI BİLİNMİYOR

Hayatını kaybeden işçilerden birinin adı Yiğit Boz. Patronlar, bu işçinin çok yakın arkadaşları olduğunu söylüyor. Ancak hayatını kaybeden diğer işçinin adını bile bilmiyorlar.

6 yılda 638 göçmen işçi can verdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, Türkiye’de göçmen işçi cinayetleri her yıl artıyor. Son 6 yılda en az 534 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti. Buna göre 2013 yılında 22, 2014’te 53, 2015’te 67, 2016’da 96, 2017’de 88, 2018’de 110 göçmen işçi yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk 10 ayında ise en az 98 göçmen işçi can verdi.