Gölmarmara’da 15 işçinin can verdiği katliamın üzerinden henüz 10 gün bile geçmemişken, dün Antep ve Konya’dan iki ayrı ‘kaza’ haberi geldi. Biri bebek üç kişi öldü, 31 kişi yaralandı

Daha kaç işçi ölecek?

Tarım işçileri yollarda can vermeye devam ediyor, yetkililer ise sessiz. Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde 13’ü kadın 1’i çocuk, 15 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği ‘katliam gibi kaza’nın üstünden henüz 10 gün bile geçmemişken, dün iki ayrı şehirde tarım işçilerini taşıyan araçların devrilmesi sonucu biri bebek üç kişi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da olduğu 31 kişi ise yaralandı.

EVE DÖNÜYORLARDI
Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki tarlalarda çalıştıktan sonra memleketleri Urfa’ya dönen tarım işçilerini taşıyan kamyonet, Antep-Urfa Otoyolunda lastiğinin patlaması sonucu kontrolden çıkarak bariyerlere çarptı ve devrildi. Kazada, Halil ve Hüsniye Alınmış çifti ile bir yaşındaki bebekleri Esma Alınmış can verdi, çoğu çocuk 13 kişi yaralandı.

OTOYOLDA CAN PAZARI
İşçilerin çocukları ve eşyalarıyla kasasına doluştuğu kamyonetin devrilmesiyle, otoyolda adeta can pazarı yaşandı. Kasa bölümünde oturan işçiler, çocukları ve eşyaları ile birlikte etrafa savruldu. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri 13 yaralıyı ambulanslarla Nizip ve Antep’teki hastanelere taşıdı. Yaralılardan durumu ağır olanlar Antep’e sevk edilirken, kamyonet sürücüsü Mehmet Sabah, Fatma Gündoğdu (47), Ali Gündoğdu (32), Hikmet Alınmış (20), Bayram Alınmış (18), Aydın Alınmış (16), Fidan Alınmış (15), Zehra Alınmış (14), Rıdvan Alınmış (9), Gülşah Alınmış (3), Kübra Alınmış (2) ve ismi öğrenilemeyen iki yaralının tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.
Olayda yaşamını yitiren Halil ve Hüsniye Alınmış çiftinin cansız bedenleri ise otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

KONYA'DA MİNİBÜS DEVRİLDİ
Konya’nın Karapınar ilçesinde ise Suriyeli tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 18 işçi yaralandı. Yaralılar Konya’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınırken, jandarma olayla ilgili soruşturma başlattı.

***

Altı ayda 170 ölüm!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre tarım, bu yıl inşaatın ardından iş cinayetlerinin en yoğun yaşandığı işkolu oldu. Bu yılın ilk altı ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 794 işçinin 170’i (yüzde 21) tarım-orman işkolunda çalışıyordu. 2015 yılında hayatını kaybeden 50 kadın işçinin yarısından fazlası (28) tarımda çalışan ve büyük çoğunluğu ücretsiz aile işçisi olan kadınlardı.

***

Rapor sümen altı edilmişti

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde geçen yıl meydana gelen, çoğu kadın 17 tarım işçisinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından, Meclis’te tarım işçilerinin sorunlarını araştırmak amacıyla bir komisyon kurulmuştu. Komisyon, 256 sayfalık raporunu mart ayında Meclis’e, haziranda ise ilgili kurumlara teslim etmişti. Meclis’te görüşülmeyen raporun ilgili kurumlar tarafından da dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Raporda trafik yönetmeliğinin değiştirilmesi, uzun yolda işçilerin araç kasalarında taşınmasının yasaklanması, işçilerin trene yönlendirilmesi gibi öneriler yer alıyordu.