Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın sesi şehrin birçok yerinden duyuldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 kişiyi ise arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Aynı fabrikada daha önce de çok sayıda patlama yaşanmış, en az 5 işçi can vermişti.

Daha kaç işçi ölmeli?!

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda patlama meydana geldi; en az 4 işçi hayatını kaybederken 1’i ağır 97 işçi yaralandı. 189 işçinin çalıştığı fabrikada 100 civarında işçiye ulaşılırken, 20 işçinin izinli olduğu öğrenildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen bölgeye gitti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 kişiyi ise arama çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

‘BOMBA DÜŞTÜ SANDIK’

Kent merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Yurkarıçalıca Mahallesi’nde bulunan fabrikada 11.15’te meydana gelen patlama, kentin her yerinden duyuldu. Patlamanın ardından çok sayıda yurttaş panikle sokağa döküldü. Yurttaşlar deprem olduğunu sandıklarını söyledi. Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu ise “Bomba düştü sandık” ifadelerini kullandı.
Patlamanın etkisiyle yaklaşık 8-10 kilometre mesafedeki evlerin camları kırıldı. Çevredeki fabrikaların kapı ve çatılarının uçtuğu görüldü. Bölgeye çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi ile yangın söndürme uçağı ve helikopterler yönlendirildi. Sakarya’daki ekipler yetersiz kalınca çevre illerden yardım istendi.

UZUN SÜRE MÜDAHALE EDİLEMEDİ

Ekipler havai fişek patlamalarının devam etmesi nedeniyle uzun süre müdahalede bulunamadı. Patlamadan kısa süre sonra açıklama yapan Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor” ifadelerini kullandı. Patlamalar gün boyu sürdü.

EN SON MARTTA DENETLENMİŞ

Vali Kaldırım, daha sonra yaptığı bir açıklamada ise bu fabrikanın deposu en büyük olan fabrika olduğunu belirterek, “Depoda 110 ton civarında patlayıcı, havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz” dedi. Fabrikanın sürekli denetlendiğini, en son denetimin mart ayında yapıldığını söyleyen Vali Kaldırım, “Patlamanın nasıl meydana geldiği konusunda araştırmalar devam ediyor. Sabotaj gibi bir bulguya rastlamadık” diye konuştu.

sakarya-da-havai-fisek-fabrikasinda-patlama-iceride-150-200-calisan-var-752471-1.

PATLAMALARI ÖNLEYECEK YÖNETMELİK YILLARDIR YÜRÜRLÜĞE SOKULMUYOR

TMMOB’ye bağlı Kimya Mühendisleri Odası (KMO), “Yangınlar, patlamalar, ölümler kaza değildir” açıklaması yaptı. Odadan yapılan yazılı açıklamada, bu patlamanın ne ilk ne de son olduğu vurgulanarak, “Daha önce Yalova Aksa fabrikasında, Davutpaşa’da, Ostim’de, Gaziantep’teki galvaniz fabrikasında ve Afyon’daki askeri tesislerde yaşanan kazaların bir benzeri. Bu kazalar ne yazık ki böyle giderse daha çok görülecek” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bu tip patlamaların önlenmesine dair Avrupa’daki Seveso yönetmeliğinin karşılığı olan ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmeliğin’ 30 Aralık 2013’te yürürlüğe girmesine rağmen halen uygulanmadığına dikkat çekildi. Söz konusu yönetmeliğin yürürlük tarihinin sürekli gerekçesiz şekilde ertelendiği belirtilen açıklamada, “Erteleme tarihi sonunda ise iptal edilerek birkaç ay sonra tekrar yeniden yayımlanmış ve sonra yürürlük tarihi bir kez daha ertelenmiştir” dendi.

En son 2019 yılında yönetmeliğin bazı kritik maddelerinin Temmuz 2020’ye ertelendiği hatırlatılan açıklamada, “Yönetmeliğin gerekçesiz olarak ertelenmesi sonucu tehlikeli kimyasalları depolayan ve bunlarla çalışan işletmeler gerekli önlemleri almamakta, risk analizi yapmamakta ve olası kaza senaryolarını hazırlamamaktadır. Yapılması gereken bu yönetmeliğin yürürlüğe sokulmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

BU KAÇINCI PATLAMA

Büyük Coşkunlar adlı fabrikada dün meydana gelen patlama ilk değil. Söz konusu fabrikada son 11 yılda çok sayıda patlama yaşandı. Bu patlamalarda en az 5 işçi yaşamını yitirirken onlarca işçi yaralandı. Bu patlamalardan bazıları şöyle:

17 Ağustos 2009: Fabrikanın Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuvar bölümünde patlama meydana geldi. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi öldü, 37 işçi yaralandı.

29 Eylül 2009: Maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi sebebiyle yaşanan patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı.

11 Şubat 2011: Meydana gelen patlamada bir çocuk annesi 33 yaşındaki işçi Hediye Hallaç hayatını kaybetti, 10 işçi yaralandı.

14 Aralık 2014: Patlamada 38 yaşındaki işçi Yılmaz Şapoğlu hayatını kaybetti, 2 işçi yaralandı.


►Güncelleme -04 Temmuz 20:14

Sakara Hendek’teki havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlamada yaşamını yitirenlerden iki kişinin daha kimliği belirlendi. Adli Tıp Kurumu’nu yakınlarından aldığı DNA örnekleri sonucunda yaşamını yitiren iki işçinin Muhammet Çanakçı ve Halis Yılmaz olduğu tespit edildi.

►Güncelleme- 03 Temmuz 22:58

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Koca paylaşımında, "Hastaneye kaldırılan 114 kişiden 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi sürüyor" dedi.

Fahrettin Koca'nın açıklaması şöyle: "Sakarya Hendek’teki patlamada yaralanan ve tedavisi devam eden hastalarımızı Hendek Devlet Hastanemizde ziyaret ettik. Hastaneye kaldırılan 114 kişiden 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi sürüyor. Hayatını kaybeden 4 yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum."

sakarya-da-havai-fisek-fabrikasinda-patlama-4-kisi-yasamini-yitirdi-752618-1.

►Güncelleme - 03 Temmuz 19:15

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Şu anda söndürme çalışması tamamen sona erdi" diyen Soylu, "7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Soylu açıklamasında şunları söyledi: "Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi, patlayıcı bir madde içerdiği sebebiyle. Özellikle patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetimlerimiz sıklıkla devam etmektedir. Kendi adına bir prosedürü vardır. Bu prosedür aksamaksızın devam eder."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, "Şu ana kadar hastanelerimize 108 kişiyi ulaştırdık, 48 kişiyi taburcu ettik. 60 kişinin hastanede tedavisi devam ediyor" açıklamasını yaptı.

►Güncelleme - 03 Temmuz 18:13

Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında patlama meydana gelmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Zehirli gazlara karşı tedbirli olmalıyız" uyarısında bulundu.

Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi: "SAKARYA HENDEK’TE, havai fişek fabrikasındaki patlamaya yakın bölgelerde, havaya karışan ZEHİRLİ GAZLARA KARŞI tedbirli olmalıyız. En az 12 saat dolana kadar dışarı çıkılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını, klimaların çalıştırılmamasını öneriyoruz."

►Güncelleme - 03 Temmuz 16:13

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, hem soğutma hem de enkazdaki diğer çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Onun üzerine (Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları) söyleyebilecek bir değerlendirme yok. Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda sayın Başsavcımızın da kontrolünde ve denetiminde, elbetteki patlamanın nerede meydana geldiği, nasıl meydana geldiğine yönelik çalışmalar da bu soğutma çalışmaları bittikten sonra değerlendirilip kamuoyuyla paylaşılacaktır. Geçmiş olsun." diye konuştu.

►Güncelleme - 03 Temmuz 15:44

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 97 kişinin de yaralı olduğunu açıkladı. Yaralılardan 16'sının taburcu edildiğini söyleyen Bakan Koca, "186 kişi çalışıyordu, 100'üne ulaştık 20'si işe gelmemişti. Diğer kişilerle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. 60 civarında ama 15, hatta 20'ye yakın kişinin erken dönemde sahadan ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor.”

►Güncelleme - 03 Temmuz 15:37

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığından alınan bilgiye göre, Hendek ilçesinde meydana gelen patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiği 74 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Bölgeye Sakarya, Bursa, Düzce ve İstanbul AFAD ekipleriyle Sağlık Bakanlığından 72 ambulans, 12 UMKE, 2 acil mücadele ünitesi, 2 helikopter ambulans ile itfaiye ve jandarma ekiplerinin sevk edildiği aktarıldı.

Fabrikanın yaklaşık 200 çalışanının olduğunu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yangına itfaiye tarafından müdahale edilmektedir. Sakarya AFAD KBRN ekibi tarafından gerekli ölçüm yapılmakta olup halihazırda olumsuz bir bulguya rastlanmamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığından 2 söndürme helikopteri ve 1 söndürme uçağı görevlendirilmiştir. Türk Kızılay tarafından bölgeye ikram aracı, su, içecek, sıcak içecek ve çorba sevk edilmiştir. Bölgeye 3 mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. Psikososyal destek ekibi görevlendirilmiştir. Kocaeli ve Bolu AFAD teyakkuz haline geçirilmiştir."

sakarya-da-havai-fisek-fabrikasinda-patlama-4-kisi-yasamini-yitirdi-752619-1.

Açıklamada, meydana gelen patlama sonucu bölgeye Sakarya, Kocaeli, Düzce ve İstanbul itfaiye ekipleriyle Sakarya 112, Sakarya Jandarma, Türk Kızılay ve Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 713 personel, 182 araç, 2 arama köpeği, 2 ambulans helikopter, 2 söndürme helikopteri ve 1 söndürme uçağının sevk edildiği bilgisi paylaşıldı.

►Güncelleme- 03 Temmuz 15:15

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından Sakarya'daki patlamaya ilişkin başsağlığı mesajı yayımladı. Kılıçdaroğlu, paylaşımında şunları kaydetti:

"Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Dualarımız, can kaybının artmaması için."

►Güncelleme- 03 Temmuz 15:04

Erdoğan, yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Cami açılışında konuşan Erdoğan, "Can kaybının daha fazla artmamasını umuyoruz" dedi.

►Güncelleme- 03 Temmuz 14:47

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen havai fişek fabrikasının bulunduğu bölgede inceleme yapıyor.

Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde 15 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın bulunduğu alana helikopterle gelen Bakanlar Soylu ve Koca, bölgeyi önce havadan inceledi.

Daha sonra fabrika alanına gelen Soylu ve Koca'ya, Bakan Selçuk da eşlik etti. Bakanların patlamanın meydana geldiği fabrika alanındaki incelemeleri devam ediyor.

Yangın söndürme uçağı ve helikopterlerin de destek verdiği ve zaman zaman patlamaların yaşandığı bölgede Sakarya ve çevre illerden gelen itfaiye ekiplerinin, alevleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

►Güncelleme- 03 Temmuz 14:30

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla ilgili Erdoğan açıklamalarda bulunuyor.

Erdoğan, “189 personel içerisinde yaralı sayısı biri ağır olmak üzere 74 ve vefat sayısı da 2. Temennimiz yaralıların sağlıklı bir şekilde ailelerine dönmesi ve içeride olanlarla ilgili olumsuz haberler almamak. Her türlü tedbir şu an itibarıyla alınmış vaziyette" dedi.

"Her türlü tedbir şu an itibarıyla alınmış vaziyette. Gerek AFAD, gerek UMKE, gerek itfaiye şu anda koruma altına almış durumdalar. Koruma altına aldıkları, kontrol altına aldıkları bu söndürme çalışmaları havadan gerek helikopterler gerekse uçak vasıtasıyla bu çalışma devam ediyor ve 2 yangın helikopteriyle bir yangın uçağı burada aktif şu anda çalışıyor. Bu arazi 164 dönüm. 164 dönüm arazide 15 yerleşim alanında bina var. Yerleşim yerlerine de 3 kilometre mesafede. Bu fabrikanın personeli de uzaktan değil, o mahallin insanları. Temennimiz odur ki, bu yaralıların inşallah sağlıklı bir şekilde ailelerine dönmesi ve içeride olan yaralılarla ilgili olumsuz haberler almamaktır. Konuyla ilgili şu anda 3 bakanım orada. Gerek içişleri, gerek sağlık, gerekse aile ve sosyal çalışma bakanım oradalar. Valimiz, büyükşehir belediye başkanımız, ilçe belediye başkanlarımız hepsi olay yerindeler ve olayı yakından takip ediyorlar."

Erdoğan, iş yeri sahibiyle de birkaç kez görüştüğünü belirterek, "Kendileri de şu an itibarıyla olay yerinde ilgili arkadaşlarla beraber çalışmaları sürdürüyorlar. Ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize de şifalar temenni ediyorum. Temennimiz odur ki inşallah bir an önce yangın tamamıyla kontrol altına alınmaktan öte söndürülmüş olsun ve daha büyümeden bu işi bitirmiş olalım." ifadelerini kullandı.

►Güncelleme- 03 Temmuz 14:04

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada 2 kişinin yaşamını yitirdiğini, 73 kişinin de yaralandığını söyledi.

Koca, "Sakarya Hendek’te, şehrin uzağındaki havai fişek fabrikasında bir patlama oldu. Sn. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla süreci yakından takip etmek için birazdan olay yerinde olacağız. 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibimiz olay yerinde. 2 can kaybımız, 73 yaralımız var" dedi.

►Güncelleme- 03 Temmuz 13:45

Sakaya Valisi, yaralı sayısı 56'ya yükseldiğini ve henüz bir can kaybı kaydedilmediğini duyurdu.

►Güncelleme- 03 Temmuz 13:40

AFAD'DAN RADYASYON AÇIKLAMASI

Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamayla birlikte ortaya çıkan radyasyon endişesinin ardından AFAD'dan açıklama geldi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, "Sakarya Hendek'te bulunan havai fişek fabrikasında 11.15 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz tarafından ölçümler sürekli yapılmakta ve konu takip edilmektedir" denildi.


HENDEK BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, “150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hâlâ sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis” ifadelerini kullandı.

SAKARYA VALİSİ: İÇERİDE YAKLAŞIK 150-200 İNSAN VAR

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, " Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var" açıklaması yaptı.

Kaldırım, “Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz” dedi.

Bütün ekiplerimiz orada. AFAD, sağlık, itfaiye UMKE, jandarma, emniyet tüm birimlerimiz orada." diyen Kaldırım, “Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu için, patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Ben de olay yerine varmak üzereyim.” ifadesini kullandı.

sakarya-da-havai-fisek-fabrikasinda-patlama-iceride-150-200-calisan-var-752425-1.

HASTANELER ALARMA GEÇİRİLDİ

Sakarya’da Devlet Hastanesi kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, çevre ilçe hastanelerinin de alarma geçirildiği, tedbir olarak yoğun bakım servislerinin de hazırlatıldığı ifade edildi.

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI: YARALILARIMIZI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Sakarya Belediye Başkanı, "Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hala patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz." dedi.

sakarya-da-havai-fisek-fabrikasinda-patlama-iceride-150-200-calisan-var-752426-1.

10 YARALI HASTANEYE KALDIRILDI

Sakarya Valisi, "Şu ana kadar bize intikal eden bir can kaybı haberi yok. 10 yaralımızı hastaneye intikal ettirdik. Hastanelerimiz hazır durumda. Sabotaj benzeri bir durum yok. Herkes görevini yapıyor. Savcımız da olay yerinde araştırmalar sürüyor. Yaralılarımızın durumları hafif. 10 kişi de kendi gayretleri ile çıktı" dedi.

CİVARDAKİ EV VE İŞYERLERİ ZARAR GÖRDÜ

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasında duyulurken, civardaki evlerde ve işyerlerinde de hasar oluştu.

PAKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Sakarya'daki patlamaya ilişkin açıklama yaptı. Pakdemirli şu ifadeleri kullandı:

"Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sebebiyle Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü takviye olarak bölgeye gönderdik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sakarya’ya büyük geçmiş olsun, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

AFAD’DAN AÇIKLAMA

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlamayla ilgili açıklama yapan AFAD, “Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir” dedi.

"HAVADA YÜKSEK ORANDA KANSEROJEN GAZ OLABİLİR"
Patlamayla ilgili Sözcü’ye açıklamalarda bulunan Dr. Alp Sirman, “Havada yüksek oranda kanserojen gaz olabilir. Yakın yerleşim bölgelerinin boşaltılması gerekebilir” uyarısında bulundu.

Sirman, “Bu fabrikanın ilk patlaması değil. Patlama çok güçlü olmuş ve basınç her yerden hissedilmiş. Havada yüksek oranda zehirli kanserojen gaz ortaya çıkmış olabilir. Rüzgar güneybatıdan esiyor. Kuzeydoğudaki yerleşim yerleri uyarılmalı. Meteoroloji rüzgara göre uyarı yapmalı. Rüzgar yerleşim bölgesine doğru gelirse boşaltmak mantıklı olabilir” dedi.

Fabrikanın denetimsiz olduğunu ve her yıl patlamalar yaşandığını belirten Dr. Sirman, “Sanayi sitesinde bu kadar patlayıcı depolanmamalı” açıklamasında bulundu.

KIZILAY BAŞKANI'NDAN KİMYASAL GAZ UYARISI

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kimyasal gaz uyarısında bulundu.

Kınık, “Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

PATLAMADA KIZI OLAN BABA OLAY YERİNE GİDERKEN KAZA YAPTI

Patlama sonrası kızı fabirkada bulunan bir baba olay yerine giderken kaza yaptı. Yaralı kişi, hastaneye kaldırıldı

sakarya-da-havai-fisek-fabrikasinda-patlama-iceride-150-200-calisan-var-752438-1.

41 YARALI HASTANEYE KALDIRILDI

Yaralılarla ilgili açıklama yapan Sakarya Valisi, "Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok" dedi.

PATLAMALAR VE YANGIN HALA DEVAM EDİYOR

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Devletin bütün birimleri burada. Yoğun bir çalışma ve müdahale içindeyiz." dedi.

Yüce, olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, çevre illerden yardım istediklerini söyledi.

Patlamalar ve yangının devam ettiğini belirten Yüce, şunları kaydetti:

"Ekipler burada, biz buradayız. Yaralı sayısıyla ilgili kamuoyunu yanıltmak istemiyorum ama yaralılarımız var. Sayıları konusunda daha sonra detaylı bilgi veririz. Hele yatıştıralım, soğutma işlemleri bitsin, yangını söndürelim, yaralılarımızın sayıları daha net bir şekilde ortaya çıkar inşallah. İçişleri ve çalışma bakanlarımızın bölgeye intikal edeceği bilgisini aldık. Devletin bütün birimleri burada.

Yoğun bir çalışma ve müdahale içindeyiz. Hala patlamalar devam ediyor. İnşallah bu patlamalar bir an evvel son haline gelir ve sonuçlar hakkında daha teknik bilgileri aktarmaya çalışırız."

FİRMA MÜSİAD ÜYESİ; GEÇMİŞTE İKİ PATLAMA DAHA YAŞANMIŞ!

Patlamanın meydana geldiği Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 2009 ve 2014 yıllarında da patlamalar meydana gelmişti. İlk patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Firma aynı zamanda MÜSİAD üyesi. Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın yönetim kurulu üyesi olan Yaşar Coşkun da, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı olarak görev yapıyor. Firma sahiplerinin aynı zamanda AKP’li isimlerle de yakın ilişkileri bulunuyor.