ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği hava saldırısında İran’ın Ortadoğu’daki politikalarının kilit ismi Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi lideri El Mühendis yaşamını yitirdi. Tahran üç günlük yas ilan ederken, saldırı Ortadoğu’da gerilimi yeniden tırmandırdı

Daha tehlikeli bir dünyaya uyandık

HABER MERKEZİ

Irak’ın başkenti Bağdat’ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis öldürüldü. Haşdi Şabi komutanlarını hedef alan füzeli saldırıda iki araçta bulunan yedi kişi daha yaşamını yitirdi. Ölenler arasında örgütün önemli isimlerinden Muhammed Rıza Cabiri’nin de olduğu açıklandı.

Iraklı yetkililer, el-Mühendis’in Bağdat Havaalanına Süleymani’yi karşılamak için bir konvoyla geldiğini ve saldırının havaalanının kargo kısmında İranlı komutanın karşılandığı yerde yapıldığını kaydetti. İnsansız hava araçlarıyla (drone) sabaha doğru 01.20 sularında gerçekleştirilen füze saldırısı sonucu Süleymani’nin cesedi paramparça olurken, İranlı generalin ancak yüzüğünden tespit edildiği belirtildi.

İran’ın Ortadoğu’daki askeri, güvenlik ve istihbarat faaliyetlerinin arkasındaki en önemli isimlerden biri olan General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi lideri El Mühendis’e yönelik suikast bölgede tansiyonu yükseltti. İranlı yetkililer, Süleymani’nin intikamının alınacağını açıklarken ülkede üç günlük yas ilan edildi. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, “Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran’ın direnç göstermede daha kararlı olacağını ve Süleymani’nin intikamının alınacağını söylerken, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise ‘ABD, haydutça maceracılığının tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır’ ifadesini kullandı. Süleymani’nin yerine Kudüs Gücü Komuntanı olarak Tuğgeneral İsmail Kaani getirildi.

SALDIRI TALİMATI TRUMP'TAN

ABD Savunma Bakanlığı, saldırının Başkan Donald Trump’ın talimatı ile düzenlendiğini açıkladı. Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD’nin Süleymani’yi öldürerek bölgedeki ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım attığı iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, saldırının ardından yaptığı açıklamada “İran ile gerilimi azaltmaya hâlâ bağlıyız” dedi. Florida’da tatilde bulunan Trump ise Süleymani’nin öldürülmesine ilişkin Twitter hesabından Amerikan bayrağını paylaşmakla yetindi. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Bağdat Büyükelçiliğinden yapılan açıklamalarda ise bölgede artan gerilim nedeniyle Amerikan vatandaşlarına Irak’ı terk etme çağrısı yapıldı.

Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da Süleymani için “intikam vaadinde” bulundu. Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İsrail ‘üst düzey’ toplandı. Savunma Bakanı ve fiili Başbakan Naftali Bennett, Genel Kurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi ve üst düzey komutanlar Tel Aviv’de bir toplantı düzenledi.

ABD-İRAN GÜÇ SAVAŞININ KANLI CEPHESİ IRAK!

İranlı General Süleymani’nin ABD tarafından Bağdat’ta öldürülmesi gözleri bu ülkedeki ABD-İran güç savaşına çevirdi. ABD’nin 2003’teki işgalinden bu yana istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Irak, uzun bir süredir ABD ile İran arasındaki nüfuz mücadelesine sahne oluyor.

İşgal sonrasında oluşan siyasi denklemde İran, komşu Irak üzerinde siyasi hegemonyasını artırırken ABD askeri varlığına rağmen her geçen gün hakimiyetini kaybetti. Irak üzerinde istediği gibi oyun kuramayan ABD, bu ülkenin Tahran’ın etki alanına kaymasına engel olamadı. İşgal sonrası düzenlenen neredeyse tüm seçimlerde İran yanlısı isimler işbaşına geldi. Tahran, Irak’taki siyasal, toplumsal ve ekonomik yaşamda ana aktörlerden.

DÜNYA KAYGILI: GERİLİMİ DÜŞÜRÜN

İngiltere ve Fransa, saldırının ardından “bütün tarafları gerilimi düşürmeye” çağırdı. Fransa’nın AB Bakanı Amelie de Montchalin yaptığı açıklamada, “Daha tehlikeli bir dünyaya uyandık” diyerek Ortadoğu’da gerilimin düşürülmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Çin ise “Tüm tarafları özellikle ABD’yi soğukkanlılığı sürdürmeye ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz” açıklaması yaptı. Pekin, “Irak’ın egemenlik hakkı, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Orta Doğu ve Körfez bölgesinin barış ve istikrarı korunmalı. İlgili tüm tarafları özellikle ABD’yi soğukkanlılığı sürdürmeye ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

Süleymani’nin öldürülmesine Rusya da tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, bu suikast, “bölgede tansiyonu yükseltecek maceracı bir adım” olarak tanımlandı. Bakanlık, “kendini İran’ın ulusal çıkarlarını korumaya adamış bir isim” olarak tabir ettiği Süleymani’nin ölümü nedeniyle İran halkına taziyelerini iletti.