Daha zorlu geçecek bir yıla merhaba

BARIŞ AKPOLAT barisakpolat@gmail.com

Gitgide zorlamaya başladı kültür sanat gündemi. Her yıl yeni sıkıntılar artarak eklendi hayatımıza. Festival ve konserlere içki markası sponsorluğu, yaş sınırları filan derken sekteye uğramaya başlayıp sponsorsuz adım atamayan sektöre sürekli darbe vuruluyor. Tiyatroya operaya sansür desen aldı yürüdü. Ezbere bildiğimiz Ali Baba ve 40 Haramiler oldu sana Ali Baba & 40. İngiliz grup ismi gibi: The Ali Baba and the 40’s…

İşler komikten trajikomiğe sonra da trajediye doğru hızlı adımlarla giderken barışçıl devlet politikalarımız sayesinde sürekli yükselen döviz de ekmeğe kan doğruyor. Paris’te bir konserde yaşanan katliam, dünyanın hiçbir noktasının artık güvenli olmadığının da bir kanıtı. Atina’dan sonrasını 3. Dünya sayarak fiyatını katlayan gruplar için artık hepten tehlikeli bölgeyiz. Konser salonlarının yıllık programlarını oluşturduğunda ortaya çıkan bütçeleri ve yıl sonundaki hesapları sadece döviz yüzünden yüzde 30-40 şaşıyor. herkes zararda. İnsanlar konsere bile gitmek istemiyor artık. Dışarı çıkmaktan korkar olmuşuz.

PEKİ YA 2016?
Çok zor geçecek. 2017 ondan da zor geçecek. Her yıl gittikçe batıyoruz. Dövizin artması sebebiyle artık Madonna, Lady Gaga, Rihanna, Metallica gibi dev isimleri ülkede görmemiz imkansız. Geçenlerde içerik editörü olduğum Youtube kanalı Motto Müzik’te Sarp Dakni ve Mehmet Tez ile 2015 değerlendirmesi yaptık. 2016’dan da bahsettik tabii ki. Milliyet yazarı Mehmet Tez diyor ki ‘2016’da deneyim sunan, headliner’ı olmayan festivaller artacak’. Kesinlikle katılıyorum. Çünkü insanlar artık sadece kuru kuruya konser izlemek istemiyor. Organik yeme içme, sağlıklı yaşam, plak kültürü, 2. el elbiseci filan derken festival yapısı değişiyor. İlgilenenler için güzel etkinlikler bunlar. Fakat bence zaten bu döviz kurlarıyla büyük headliner getirmek mümkün değil, alternatife doğru gitmek en mantıklısı olacaktır.. Kısacası her zaman sorulan bir sorunun cevabını şimdiden vereyim: Hayır, AC/DC bu yıl da gelmeyecek…

***

Lemmy’den öğrendiklerim
Tanışıp röportaj yapma şerefine nail olduğum rock’n roll ilahı Lemmy’yi geçenlerde kaybettik. 70’lik delikanlı şimdi öbür tarafta bir yerlerde açık bar ararken ben de onun yaşam biçiminden öğrendiklerimi gözden geçirdim.
-Doğru, dürüst ol, bildiğin gibi yaşa
-Kimseye hesap verme
-Taviz verme
-Kendine saygı duy ki başkaları da duysun
-Hayata karşı atarlı ol ezilme
-İçin dışın bir olsun
-Haklıysan ağzına geldiği gibi konuş ama terbiyeni bozma
-Kimseyi kırma ama kendini de ezdirme
-Eyvallah’ın olmasın dik dur
-Küfür et. İçinde tutma
-Rock’n roll hayattır gerisini boş ver

***

2016’da kulağım onlarda
Bu yıl bazı müzisyenlere hayranlıkla baktım. Nilipek, Kalben, Can Güngör, Ağaçkakan bunlardan bazıları. Müziği çok iyi bilip abartmadan çalmaları. Sözlerindeki derinlik, müziklerindeki duruluk onları ön plana çıkarttı. Güzel bir kitleye hitap ettiler. Güzel müzik insanı Hakan Tamar’dan öğrendiğim Ağaçkakan inanılmaz iyi bir hiphopçu. Çok okuduğu çok belli. Sözleri sağlam ve vurucu. Bir de Elçin Orçun var. Sesi ve müziği güzel. R&B ve güzel bir hiphop örneğine imza atıyor. 2016’da yeni yapacakları işlerini merakla bekliyorum. Dinlemediyseniz yılın bu ilk günlerinde onlara bir kulak kabartın.