Ortaca Belediyesi, Dalyan’da 13 yıldır kaçak olarak faaliyetini sürdüren barınağın kapatılması için harekete geçti. Belediye Başkanı Uzundemir, “Hayvanlar üzerinden çıkar sağlanmasını istemiyoruz” dedi. Barınağı işleten DOHAKDER hakkında açılan çok sayıda yolsuzluk davası olduğu öğrenildi.

Dalyan’da ‘kaçak’ barınak bilmecesi

Buse İlkin YERLİ

Muğla’nın dünyaca ünlü Dalyan beldesindeki hayvan barınağının 13 yıldır kaçak olarak faaliyetini sürdürdüğü bildirildi. Dalyan’ın bağlı olduğu Ortaca’nın Belediye Başkanı Alim Uzundemir, kaçak barınağın kapatılması için Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne başvuracaklarını belirtti. Barınağı kaçak olarak işletmeye devam eden Dalyan Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAKDER) hakkında, maddi ve idari usulsüzlükler nedeniyle çeşitli soruşturma ile davalar açıldı.

2009’da kurulan Dalyan Hayvan Barınağı’nı terk ettiklerini ve bazı hayvanları Dalaman’a taşıdıklarını belirten Ortaca Belediye Başkanı Ali Uzundemir, “DOHAKDER Başkanı Mebrure hanım, her gün birilerine aratarak üzerimizde baskı kurmaya çalışıyordu. Bunlardan bıktık. Biz de hayvanların daha sağlıklı bir koşulda yaşamlarını sürdürmesi için taşınma kararı aldık. Ekiplerimiz yeni barınakta faaliyetlerini sürdürüyor. Evet, barınak kaçak... Göreve gelir gelmez zaten bu kararı aldık. Bundan sonra orada kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Bu işte rant var sanırım. Zaten konu yargıya da taşınmış. Biz hayvanlar üzerinden kimsenin çıkar sağlamasını istemiyoruz” dedi.

KÖPEKLER YILLARDIR HAPİS

Eski DOHAKDER Genel Sekreteri Haluk Akçay, “dernek hakkında ortaya atılan ve dava konusu olan çok sayıda iddianın derneği toplum nezdinde yıprattığını” belirterek, elindeki belgelerle birlikte Ortaca Kaymakamlığı’na başvurdu. Ortaca Belediye Meclis Üyesi Gülnaz Kırkık da, Akçay’ın olağanüstü kongre talebinden sonra eski tarihli bir kararla üyelikten çıkarıldığı ve yine eski tarihli 23 yeni üye kaydı alındığı iddiasıyla dava açtı. Edinilen bilgiye göre, mahkeme dernek defterlerinin incelenmesine karar verdi.

Ortaca Hayvan Dostları Derneği (HAYDOS) Başkanı Türkan Dağdelen, DOHAKDER’in adının çok sayıda usulsüzlük ve yolsuzluğa karıştığını anlattı: “Son seçimlerde göreve gelen belediye başkanımız gerçeği kavradı. Hayvanları ve belediye çalışanlarını DOHAKDER’in Başkanı’nın baskısından kurtarmak adına Dalaman Belediyesi Rehabilite Merkezi’ne taşıdı. Geride ise DOHAKDER’in, bakımını yıllardır belediyenin üstlenmesine rağmen ‘sponsorlu’ olduğu gerekçesiyle vermediği 90 köpek kaldı. Bu köpekler yıllardır hapis. Köpeklerin çoğu senelerdir hücrede olduğu için delirmişler, kulübe ve tel örgüleri yiyorlar.”

BAĞIŞIN AKIBETİ BELİRSİZ KONU YARGIDA

Çeşitli yabancı isimlerin Dalyan adı altında ülkede denetlenemeyen PayPal hesapları açarak, bağış topladıkları ve bu hesapların DOHAKDER tarafından desteklenerek, sosyal medyada paylaşıldığı iddiasıyla da ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

Çok sayıda yabancının yaşadığı Dalyan’da, DOHAKDER hakkındaki iddialara İngilizler de katıldı. Roz Shergold, Hülya Akyıldız Soleeimani, Joe Shelpon, Jennifer Belchamher ve Jr Floners adlı İngiliz yurttaşları da savcılığa başvurarak, DOHAKDER’e yaptıkları 18 bin 500 poundluk bağışın akıbetiyle ilgili bilgi verilmediğini öne sürerek, Dernek Başkanı Hatice Mebrure Kuzey Blom’dan davacı oldu.

Başka bir İngiliz yurttaşı da, Londra Konsolosluğu’na başvurarak, DOHAKDER yolsuzluklarıyla ilgili araştırma yaptığını, bu nedenle tehdit edildiğini öne sürdü. Konuyla ilgili açılan soruşturma nedeniyle DOHAKDER Başkanı Blom Dalyan Jandarma Komutanlığı’nda ifade verdi.

Dalyan’da esnaflık yapan Salih Cenk Kaan ise, “Bu dernek hayvan sevgisinden bizi soğutmaya çalışıyor. Belediye kaçak barınaktan çıkınca, belli bir ırk köpek yetiştirip beldemize gelen yabancı misafirlere veriyorlar. Sonrasında bu köpeklerin akıbeti bilinmiyor şeklinde konuştu.

İddiaların odağındaki DOHAKDER Başkanı Blom, konuyla ilgili tüm soruları yanıtsız bıraktı.