AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın kardeşinin kurucusu olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı’na vergi muafiyeti tanındı. Beykoz’daki 2’nci derece SİT alanı üzerine okul inşa eden vakıf, “Kamu yararına çalışan dernek” statüsüne alındı

‘Damadın vakfı’ vergiden muaf

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN M @mustafamertb_

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın kurucusu olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı, vergi muafiyeti tanınan vakıflar arasına dahil edildi. Serhat Albayrak’ın, Kalyon İnşaat’ın sahibi Ömer Faruk Kalyoncu ile birlikte kurduğu vakfa tanınan muafiyet, 10 Mayıs 2018 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’yla alındı.

“Kamu yararına çalışan dernek”
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük kızı Esra Erdoğan’la evli olan Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak ve aldığı kamu haleleri ile dikkat çeken Kalyon İnşaat’ın sahibi Ömer Faruk Kalyoncu’nun, “Yüksek düzeyde eğitim hizmetlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmak” amacıyla kurduğu vakıf, “Kamu yararına çalışan dernek” statüsüne alınarak vergiden muaf tutuldu. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün onayıyla 2014 yılında İstanbul merkezli kurulan vakfın mal varlığı ise 150 bin lira olarak belirlendi.

Vakıf sevdası
Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında olduğu TÜRGEV ve Okçular Vakfı ile Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin ardından "imtiyazlı vakıflar" listesine dahil olan Nun Eğitim ve Kültür Vakfı, 2’nci derece sit ve orman içi dinlenme alanında kalan arazide yapılan okul inşaatıyla ilk kez kamuoyunun gündemine geldi. Vakfın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 yılında eğitim tesisleri yapılmasına onay verdiği Beykoz’daki sit alanında inşa ettiği okul, “Toplamda 150 dönümlük yemyeşil bir tabiatın koynunda” ifadeleriyle tanıtıldı.

Meyve bahçesine okul
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ormanlık alanı korumak gerekçesiyle reddettiği 2’nci derece sit ve orman içi alana yapılan konut teklifi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel eğitim tesisleri yapılması şartıyla onaylandı. İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı içerisinde kalan ve “Tarla ve meyve bahçesi” olarak nitelenen alan, Nun Eğitim ve Kültür vakfı için imara açıldı. Vakfın, meyve bahçelerinde büyük tahribata yol açan okulu kız ve erkek olmak üzere iki ayrı yerleşke olarak düzenlendi. Nun Okulları’nın yerleşkesine idari binalar, yurtlar, kongre merkezleri, açık ve kapalı spor alanları, yüzme havuzları ve atölyelerin yanı sıra rasathane, saat kulesi ve cami de inşa edildi.

***

Düzeltme ve cevap

Talepte bulunan Serhat Albayrak’ın talebi üzerine gazetemizin 6 Temmuz 2018 tarihli nüshasının 1. ve 6. sayfasında “Halkın tadı yok onlara kıyak çok” ve “Damadın vakfı vergiden muaf” başlığı ile yayımlanan haber ile ilgili olarak İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 2018/4018 D. İş sayılı düzeltme ve cevabın yayımlanması kararına karşı itirazımızın reddine dair İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2018/4555 D. İş sayılı kararı gereğince yayımladığımız düzeltme ve cevaptır.

Birgün Gazetesinin 06.07.2018 tarihli nüshasının 1. sayfasında “Halkın tadı yok onlara kıyak çok” başlığı ile manşetten, 6. sayfasında da “Damadın vakfı vergiden muaf” başlığı ile yayınlanan haber içeriğinde müvekkilimiz Sn. Serhat Albayrak’ın kurucularından olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı’na kıyak yapıldığı belirtilerek iftira atılmıştır.

Bilindiği üzere kanuni şartları sağlayan tüm vakıflar, vergi muafiyetinden yararlanmaktadır, halihazırda vergiden muaf tutulan toplam 275 adet vakıf bulunmaktadır, bu husus Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesinden de teyit edilebilecek bir bilgidir. Hal böyle olmakla beraber Birgün Gazetesi, kasten iftira içeren haber yapmayı tercih ederek, toplum nezdinde müvekkilimiz Sn. Serhat Albayrak hakkında olumsuz bir algı yaratmaya çalışmıştır.

İftira içerikli bu haber göstermektedir ki, tek gayesi hayır hasenat olan, Türk Eğitiminin gelişmesini amaçlayan ve Atalarımızın her daim bu amaçlarla kullandığı “Vakıflara Birgün Gazetesi tahammül edememektedir. Elbette ki, her güzel şeye karşı çıkan ve “istemezük" diyen bu gazete, bu iftira dolu haberiyle de bizi şaşırtmamıştır.

Tekraren belirtmek isteriz ki Nun Eğitim ve Kültür Vakfı, kanunen aranan şartları haiz olduğu için, diğer yüzlerce vakıf gibi kanunun sağladığı haklardan yararlanmakladır. “Kıyak” yapıldığına ilişkin bu haber, Birgiin Gazetesi tarafından bilerek ve isteyerek yapılan bir iftiradır.

Neticeten tekzibe konu haberde yer alan gerçek dışı bilgi ve açıklamaları; kötü niyetli ve kasıtlı senaryoları; kısacası gazeteciliğin etik değerlerine yakışmayan asparagas haberi yayınlayan gazetenizi kınıyor, bu ve benzeri iftira nitelikli haberler karşısında hukuken sahip olduğumuz hakları sonuna kadar kullanacağımızı belirterek, asılsız suçlamalara karşı cevabımızı kamuoyuna saygıyla sunuyoruz.

Serhat ALBAYRAK
Vekili Av. Fatih SAVAŞ