Erdoğan kayıp rezervlerin hesabını soran muhalefete yüklendi. Paraların Merkez Bankası'nda olduğunu iddia eden Erdoğan, birbiriyle çelişen üç açıklamasında Damat’ı korudu, sorulara tutarlı yanıt veremedi.

Damat’ı koruyor, yanıt veremiyor

POLİTİKA SERVİSİ

Merkez Bankası’nın kayıp 128 milyar dolar rezervinin nerede olduğu sorusu gündemdeki yerini koruyor. Eleştirilere yanıt veremeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, peş peşe birbirinden çelişkili açıklamalar yapıyor. Daha önce rezervlerin salgın için kullanıldığını söyleyen Erdoğan, partisinin dünkü grup toplantısında ise paraların Merkez Bankası’nda olduğunu iddia etti.

Erdoğan dört ay önce istifa eden Damat Berat Albayrak’ı savunmayı da sürdürüyor. “Yatıyorlar, kalkıyorlar ‘Damat da damat’ diyen Erdoğan, “Başınıza Damat kadar taş düşsün” dedi. Erdoğan’ın son dönem Damat’a yönelik açıklamaları, Berat Albayrak’ı yeniden siyaset sahnesine sokma hamlesi olarak yorumlanıyor.

Erdoğan’ın kayıp rezervlere ilişkin birbirinden çelişkili açıklamaları şöyle:

22 ŞUBAT: REZERVLER DÜŞÜŞE GEÇTİ

Erdoğan 22 Şubat’ta yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın rezervlerine ilişkin “Döviz rezervi 132 milyar dolara kadar çıktı. Ondan sonra bir düşüşle 95’e indik. Biz yeniden 132’ye de çıkarız, 200’e de çıkarız” dedi.

24 ŞUBAT: SALGIN İÇİN KULLANILDI

24 Şubat'taki grup toplantısında ise 128 milyar doların büyük kısmının salgın döneminde harcandığını şöyle iddia etti: “Salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğlu'nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmıştır”

10 MART: REZERV KAYBIMIZ YOK

Erdoğan, “Tutturmuşlar şu kadar para nerede? Bu para Merkez Bankası'nda. Kaybolan bir şey yok. Kayıp varsa bunlar sizdedir… 135 milyar dolara kadar döviz rezervimiz çıktı. Şu anda da yine döviz rezervimiz kendini toparlamaya başladı.”

***

Hayatından endişe duyuyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Erdoğan’ın, “Damat kadar başınıza taş düşsün” sözlerinin ardından “Hayatından endişe duyuyoruz damadın” dedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise Merkez Bankası rezervlerinin erimesine ilişkin CHP’nin sorduğu 5 soruyu hatırlattı:

♦ Satış hangi yöntemle yapıldı?
♦ Hangi tarihlerde yapıldı?
♦ Hangi kurdan ne kadar döviz satıldı?
♦ Bu ticaretin alıcıları kimlerdir?
♦ Bu satış işleminin altında kimlerin imzası var?