Danimarka, ülkede Covid-19’a karşı AstraZeneca aşısının kullanımını tamamen durdurduğunu açıkladı. Böylece Danimarka, AstraZeneca aşısının kullanımını tamamen durduran ilk ülke oldu.

Danimarka, AstraZeneca'nın kullanımını tamamen durdurdu

Danimarka sağlık yetkilileri, ülkede AstraZeneca koronavirüs aşısının kullanımının tüm yaş gruplarında tamamen durduklarını duyurdu.

Reuters’in aktardığına göre, daha önce kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle AstraZeneca aşısının uygulanmasını durduran, Danimarka'da aşının kullanımını tamamen durduran ilk ülke olduç

TEDBİR İLKESİ İZLENİYOR

Danimarka Sağlık Otoritesi direktörü Soren Brostrom, geçen ay Danimarka'nın AstraZeneca aşısı ile ilgili olarak ‘bir tedbir ilkesi izlediğini’ belirterek çok titiz çalıştıklarının altını çizmişti.

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa İlaç Ajansı (EMA), AstraZeneca aşısı ile ilgili bir açıklamasında nadir de olsa kanda pıhtılaşmaya yol açtığını belirterek, “Kan pıhtıları ve düşük kan trombositlerinin bildirilen kombinasyonu çok nadirdir ve aşının Covid-19'u önlemedeki genel faydaları, yan etki risklerinden ağır basmaktadır” demişti.

EMA’nın bu açıklamasının ardından Belçika, Almanya ve Fransa gibi ülkeler AstraZeneca’nın kullanımını geçici olarak durdurmuştu.

Dün de ABD Gıda ve Yemek İdaresi, ülkede Johnson&Johnson aşılarının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı ve 6 kişinin bu sebepten hayatını kaybettiğini belirterek aşının kullanımının durdurulması çağrısı yapmıştı.