Danimarka, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nı ülkede yaşanan insan hakları ihlalleri ve “FIFA’nın yolsuzluk yaptığı” gerekçeleriyle boykot etmeyi tartışıyor. Danimarda'da 32 yaşındaki Casper Fischer isimli bir vatandaş, ülkesinin futbol milli takımını Katar'da düzenlenecek Dünya Kupasını "ülkede işlenen insan hakları ihlaller" sebebiyle boykot etmesi için kampanya başlattı.

Danimarka, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'nı boykot etmeyi tartışıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Danimarka’da 32 yaşındaki bir vatandaş, Danimarka parlamentosuna, “ülkenin milli futbol takımına gelecek yıl Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası finallerini boykot ettirmek için” dilekçe vermeye hazırlanıyor.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag yakınlarında yaşayan 32 yaşındaki Fischer, beş ortak milli takım sponsoruyla birlikte, Danimarka'nın Körfez ülkesindeki “kötü insan hakları koşullarını” ve “FIFA yolsuzluğunu” protesto etmek için ülkesinin futbol takımını turnuvayı boykot etmeye çağırdı.

Fischer, boykot tartışmaları kapsamında bir imza kampanyası da başlattı.

Fischer’ın verdiği dilekçede şu ifadeler yer alıyor:

"Evrensel insan haklarına inanan ve uymaya çalışan demokratik bir ulus olarak, ülkenin en önde gelen sporcularından bazılarının finallere katılmasından ve Katar gibi bir diktatörlüğün düzenleyeceği turnuvanın imkanlarından yararlanabileceğimize inanmıyoruz.”

Fischer ülkede başlattığı imza kampanyasında, 8 Haziran'a kadar 50.000 imza almayı başarırsa, Danimarka yasalarına göre ülkenin Katar 2022 Dünya Kupası'na katılımının ulusal parlamentoda tartışılması gerekecek.

SOSYALİST HALK PARTİSİ VEKİLLERİNDEN DE DESTEK GELDİ

Sosyalist Halk Partisi'nden milletvekili Karsten Honge, Fischer’ın verdiği dilekçeyle ilgili, “Dilekçe ne olursa olsun herhangi bir parlamento tartışması ihtiyacını destekleyerek, bunun Danimarka'nın insan haklarına olan bakış açısının Katar'da 'görülmesine ve duyulmasına' yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

Honge, The Independent'a verdiği röportajda, boykot olmasa bile bunun parlamentoda tartışılmasının “insan haklarını ve işçi haklarını iyileştirmesi için Katar'a azami baskı uygulayacağını” söyledi.

Danimarka milli takımının antrenman ekipmanına sponsor olan banka Arbejdernes Landsbank’ın markalaşma ve iletişim başkanı Peter Froulund, turnuvayla ilişkilendirilmek istemediğini söyleyerek, "Katar'daki Dünya Kupası büyük bir sorun. Buna yaklaşmanın en iyi yolunun ne olduğuna karar vermeliyiz” açıklamasında bulundu.

Froulund, sponsorluk konusunda nihai bir kararın yaz aylarında alınacağını ancak bankanın markasını geri çekmesinin "muhtemel" olacağını da sözlerine ekledi.

İskandinav ülkelerinde boykot tartışmaları son günlerde iyice arttı. Norveç Milli takımın turnuvaya katılmaması için açıkça çağrıda bulunan Norveç Eliteserien ligi takımlarından Tromsö da dahil olmak üzere Norveç'teki birkaç üst düzey kulüp de turnuvaya katılmama konusunda çağrı yaptı.

6500’DEN FAZLA İŞÇİ TURNUVA İNŞAATLARINDA ÖLDÜ

Katar’da 2022 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Dünya Kupası için yapılan inşaatlar sırasında 6500 göçmen işçi hayatını kaybetti. Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka kökenli 6500'den fazla göçmen işçi, Katar’ın 10 yıl önce Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmaya hak kazandığından bu yana turnuva hazırlıkları esnasında hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde Katar, 2022'deki Dünya Kupasına hazırlık olarak eşi görülmemiş bir inşaat programı başlatmıştı. Gerçekleşen ölümlere rağmen, yedi yeni stadyuma ek olarak, düzinelerce büyük proje tamamlandı ve havalimanı, yollar da dahil olmak üzere inşaatlar tüm hızıyla sürüyor.

Körfez'de işçi hakları konusunda uzmanlaşmış bir savunma grubu olan FairSquare Projelerinde direktör olan Nick McGeehan, ölüm kayıtları mesleğe veya iş yerine göre sınıflandırılmasa da, ölen birçok işçinin bu Dünya Kupası altyapı projelerinde istihdam edildiğini söylemişti. McGeehan ölümlerle ilgili, “2011'den beri ölen göçmen işçilerin çok önemli bir kısmı sadece Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkını kazandığı için ülkedeydi” demişti.