Hayvanlarda keşfedilen bir koronavirüs mutasyonuna insanlarda da rastlandığını tespit eden Danimarka ülkedeki 17 milyon vizonun tamamının öldürülmesi kararını aldı.

Danimarka, ülkedeki tüm vizonları öldürecek

Danimarka, koronavirüsü insanlara geçirdiklerinden şüphelendiği vizonları tamamen yok etme kararı aldı. Danimarkalı sağlık yetkilileri, ülkenin enfeksiyon hastalıkları laboratuarı Serum Institute'ta yaptıkları çalışmalarda elde ettikleri bulguları Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa salgın hastalık kurumu ile paylaştı.

Bir gelincik türü olan vizon kürkü için yetiştiriliyor. Dünyanın en büyük vizon yetiştiricisi olan Danimarka'da Haziran ayından bu yana vizon çiftliklerinde koronavirüs salgınlarına rastlanıyordu.

Reuters'in haberine göre Danimarkalı yetkililer çiftliklerde 15-17 milyon vizon bulunduğunu ve mutasyona uğramış virüsün 12 insanda tespit edildiğini belirtti.

Danimarka'nın Aarhus üniversitesinde hayvan hastalıkları uzmanı Shristian Sonne, hayvanların itlaf edilmesinin makul bir karar olduğunu ve ileride kontrol altına alınması daha zor salgınları önleyebileceğini söyledi.

Geçen hafta hayvanların itlaf edilmesi gerektiğini bildiren bir makale yayımlayan Sonne, "Çin, Danimarka ve Polonya vizon üretimi yasağını derhal benimsemeli ve tamamen yasaklamalıdırlar" dedi.