Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birçok sahili ihalesiz olarak MUÇEV adlı şirkete kiraladığı ortaya çıktı. MUÇEV’in yönetim kadrosunda Cumhurbaşkanı danışmanından, Bakanlık yöneticilerine, kaymakamdan eski valiye kadar bütün ‘aile’ var.

Danışmanların, bakan yöneticilerinin, eski bürokratların şirketi: Kıyıların vazgeçilmezi

Gökay BAŞCAN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarının yönetici olarak görev yaptığı MUÇEV adlı şirkete ülkenin birçok noktasında ihalesiz olarak sahillerin verildiği ortaya çıktı. Bakanlığın, MUÇEV’e son kıyağı ise Antalya’nın Alanya ilçesinde 3. Derece doğal sit alanı olan Aysultan Kadınlar Plajı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl boyunca işletilen günübirlik kullanımlı tesisin kiralama süresi 2019’da doldu. Belediye, aynı amaçla kullanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden kiralama talebinde bulundu ancak talebi reddedildi. Bu alan 7 Ağustos’ta imzalanan sözleşme ile 10 yılığına MUÇEV Turizm Ticaret LTD. ŞTİ. adlı şirkete kiralandı.

ONLARCA SAHİL KİRALADILAR

20 bin TL sermaye ile kurulan şirket ülkenin dört bir yanında ihalesiz olarak sahilleri kiraladı. Kısa süre önce de Antalya’nın Demre ilçesi, Üçağız Mahallesi Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan 12 milyon 983 bin metrekare yüzölçümlü yüzer iskele, dolgu alanı ve denizsel alan MUÇEV’e 10 yıl süreyle kiralanmıştı.

Aynı zamanda Edirne’nin Keşan ilçesinde 11 adet kıyının ve Muğla’nın Dalaman, Fethiye, Ula ve Menteşe ilçelerinde sahili kiraladı.

MECLİS’TEN SES YOK

Konu 1 senedir Meclis gündemine taşınmasına rağmen ilgili Bakanlık’tan net bir cevap alamadı. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban geçen kasım ayında konuyu Meclis gündemine taşırken, dün de İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ve CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

BirGün’e konuşan CHP’li Alban, “Muğla’da sahillerimize saldırdılar. Konuya ilişkin soru önergesi verdik ancak cevap bulamadık. Aynı şirket, şimdi de Edirne ve Antalya’daki sahillere saldırıyor. Bakanlığın şirketi olur mu?” diye konuştu.

Şirketin Bakanlık çalışanları ve hükümet yandaşlarından oluştuğunu belirten İYİ Partili Subaşı ise, Anayasa’nın güvencesi altındaki kıyılar ve koruma altındaki sahillerin özel bir şirkete tercih etmesi hukuka aykırı. Tasarrufundaki bu yerlerin özel şirkete verilmesi kabul edilebilir değil” diye konuştu.

***

NEDEN MUÇEV

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ihalesiz olarak peşkeş çektiği şirketin yöneticileri yine bakanlık çalışanlarından oluşuyor. Şirket 2014 yılında 20 bin TL sermaye ile kuruldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak 2001 yılında kurulan Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı olarak 1988 yılında kurulan Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında kuruldu.

Şirket yönetiminde bulunan isimler şu şekilde:

► Eski Muğla Valisi ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olan Esengül Civelek

► Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız

► Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Başkanı Sadi Kızık

► Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can