Danıştay bir kez daha tescilledi: Saray hâlâ kaçak!

SİT alanı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) ağaç katliamına yol açılarak yapılan ve 1 milyar 370 milyon TL'lik maliyetiyle tartışma yaratan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kaçak olduğu bir kez daha tescillendi. Danıştay söz konusu kararında "Tarihi sit alanlarının doğal yapısıyla birlikte korunması gerektiğinden; bu alanlarda bitki örtüsünü, topoğrafik yapıyı, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik inşai ve fiziki müdahale yasağı getirilmiştir" dedi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, SİT alanına Saray yapılmasının önünü açan Koruma Kurulu'nun ilke kararını oy birliğiyle reddetti. Bu kararla SİT alanlarında yapılaşmanın önü kapatılırken, Erdoğan'ın "Güçleri yetiyorsa yıksınlar" dediği sarayı ikinci kez kaçak durumuna düşmüş oldu.
Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin AOÇ arazisinde ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı üzerine, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, 271 sayılı ilke kararını değiştirerek, "Koruma amaçlı imar planları olmadan tarihi sit alanlarında kamu binaları yapılabilir" kararı almıştı. Bunun üzerine Saray SİT alanı olan AOÇ'de inşa edilmişti.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi konuyu mahkemeye taşımış ve dava Danıştay'a gitmişti. Davayı görüşen Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu oy birliği ile Koruma Kurulu'nun ilke kararını bozdu. Böylece Sit alanında yapılaşmanın önünü açan karar da bozulmuş oldu.
MİMARLAR ODASI: BİR KEZ DAHA ORTAYA KONDU
Mimarlar Odası konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Toplum tarafından büyük bir tepki ile karşılanan, bütün hukuk kuralları ve yargı kararları yok sayılarak yapılan binanın Yürütmeyi Durdurma kararı ile 'KAÇAK' olduğu bir kez daha ortaya konmuştur. Böylece, kaçak inşaata olanak veren imar planları, projeyi onaylayan Koruma Kurulu kararları ve düzenlenen yapı ruhsatları hukuken geçersiz hale gelmiştir" dedi.
Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kaçak olduğu gerekçesiyle yürütmesini durduran Ankara 5'inci İdari Mahkemesi heyetinin sürüldüğü ortaya çıkmıştı.