Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş'ın mahkeme kararlarına rağmen sürdürdüğü otel inşaatıyla ilgili nihai kararı verecek olan Danıştay, karar aşamasına geldi. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi, Marmaris halkına mücadele çağrısında bulundu.

Danıştay, hiçbir kurumun ‘durduramadığı’ Sinpaş hakkında karar aşamasında

HABER MERKEZİ

Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kızülbük Koyun’da mahkeme kararını ve belediyenin mühürlemesini yok sayarak otel inşaatına devam eden Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. hakkında Danıştay’ın karar aşamasına geldiğini duyurdu.

Yapılan ortak açıklamada, “Danıştay 6. Dairesi karara çıktı. Bu demektir ki bir ay içinde Sinpaş için verilen karar kesinleşecek ve belediyenin ısrarla iptal etmediği tüm ruhsatlar iptal olacak” denildi.

Söz konusu inşaatın İçmeler Koyu Milli Parkı alanında ve İmar Kanunu’na aykırı olarak gerçekleştirildiğinin kaydedildiği açıklamada, “Sinpaş/Kızılbük firmasına ait inşaat projesi Marmaris Belediyesinden aldığı 56 ve 17 yeni ruhsat ve Muğla Valiliğinden aldığı ÇED kararı ile inşaata başlamış ve kelimenin tam anlamıyla milli park alanını talan ve tahrip etmiş ve dinamit kullanmak dâhil proje dosyasında yazdıklarına aykırı davranmaktan çekinmemiştir” ifadelerine yer verildi.

Çalışmanın ruhsat yokken başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Açtığımız ÇED kararının iptali davası lehimize sonuçlanmış fakat mahkeme kararına ve belediyenin 'inşaatı mühürledim' beyanına rağmen bugüne kadar inşaat devam etmektedir” denildi.

sinpas-in-sabikasi-kabariyor-bilegi-kirilan-iscinin-tedavisi-yapilamiyor-1096982-1.

Yaşanan gelişmeler üzerine Marmaris Cumhuriyet Savcılığına onlarca suç duyurusunda bulunduklarını ve Marmaris Belediyesi’nin mühür kararının ihlal edilmesine rağmen çalışmalara müdahale edilmediğinin belirtildiği açıklamada, Marmaris Belediyesi’nin görevini yerine getirmediği, “Sinpaş/Kızılbük firmasının inşaata devam ettiğine dair tüm belgelere rağmen belediyece ruhsatlar iptal edilmemiş ve sözde mühürleme işlemi için mühür fekki uygulanmamıştır” şeklinde ifade edildi.

Açıklamanın devamında ise Marmaris Belediyesi’nin yanı sıra diğer resmi kurumlarında ihmalleri şu şekilde sıralandı:

“Sadece Belediye değil, Valilik, Kaymakamlık ve Milli Parklar Sinpaş/Kızılbük firmasının kanunlara aykırı tutum ve davranışları ile yıkım ve tahribatı engellemek adına kanunlar gereği üstlerine düşen görevleri yerine getirmemiştir.

Sinpaş/Kızılbük firması mahkeme kararına uymama suçu ile birlikte inşaat faaliyetini sigortasız ya da başka yerde sigortalı gösterilen işçileri kullanarak başka bir suç daha işlemektedirler.

Kaymakamlık, mahkeme kararına rağmen inşaata devam eden ve devasa bir çevre talanı ve tahribatı yaratan ve bu durum ulusal görsel ve yazılı basına mal olmuşken Sinpaş/Kızılbük firmasına engel olacağına Kızılbük firmasının yeni kurulan bir dernek ile göz boyamaktan başka bir işlevi olmayan etkinliğine okullara yazı yazarak katılım sağlanmasını istemekte bir beis görmüyor.”

Danıştay’ın, söz konusu inşaat çalışmalarıyla ilgili karar aşamasında olduğunun kaydedildiği açıklamada, Marmaris halkına çağrı yapılarak “Danıştay 6. Dairesi karara çıktı. Bu demektir ki bir ay içinde Sinpaş için verilen karar kesinleşecek ve belediyenin ısrarla iptal etmediği tüm ruhsatlar iptal olacak. Bu nedenle bir kez daha tekrarlıyoruz. Halktan ve toplumsal çıkardan uzak, ben yaptım oldu manasındaki anlayışın ve projenin kabul edilmemesi ve yaşanabilir bir Marmaris için hemşehrilerimizi, STK ve odaları Marmaris’e ve verilen mücadeleye sahip çıkmaya davet ediyoruz” denildi.