İzmir Yaşam Alanları, Danıştay'ın bilirkişi raporuna rağmen Çeşme Projesi'ni onaylamasına tepki gösterdi.

Danıştay'ın Çeşme Projesi kararına tepki


BİRGÜN EGE

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen, İzmir'in Kanal İstanbul'u olarak nitelendirilen Çeşme Projesi’ne yönelik yürütmeyi durdurma istemi reddedilmesine İzmir Yaşam Alanları (İYA) tepki gösterdi.

İYA adına açıklamayı okuyan Erol Akcan, "2020 yılının ilk ayından bu yana yaşanan talan projesinin hayata geçirilmesine yönelik bu süreçte, sermayenin iştahı, isteği ve gözü karalığı ilk günden biliniyor, görülüyordu. Ancak iktidar ne hukuka, ne odaların nesnel raporlarına, ne bilirkişi bildirimlerine, ne de kamuoyu tepkisine itibar etmedi, kulak vermedi, tüm gerçekleri görmezden geldi," dedi.

Projenin bölgeye vereceği zararların kalem kalem raporladığı vurgulayan Akcan, "Bilirkişi heyetinin verdiği raporda, bu projenin yaşamı yok etmenin yanı sıra ekonomik olarak da, yok ettiklerinden daha fazla getirisi olmayacağı açıkça belirtildi. Kamuya ait olan bu alanların sermayeye peşkeş çekilmesini bölge halkı istemiyor, yöre halkı istemiyor, ülke insanları istemiyor. Tabii bir de, bizim tercüman olmaya çalıştığımız sesi soluğu çıkmayan diğer canlılar; hayvanlar, bitkiler, otlar da istemiyor" diye konuştu.

Akcan, "Bu karar bir avuç sermayenin çıkarına hizmet etmekten ve bölgedeki tüm varlıkların var olma, yaşama haklarını gasp etmekten, yaşamı yok etmekten başka bir anlam taşımıyor. Burada alınan hukuk dışı kararı tanımıyoruz. Talan projesinin hayata geçmesini engellemek için var gücümüzle mücadele edeceğimizi söylüyoruz." ifadelerini kullandı.