Ayasofya’nın müze yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay 10. Dairesi’ne dava açan İsmail Kandemir’in, 2018 yılında Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurunun reddedildiği ortaya çıktı.

Danıştay’ın kabul ettiği Ayasofya kararını AYM iki yıl önce reddetmiş

Sürekli Vakıflar, Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği Başkanı İsmail Kandemir’in Ayasofya’nın ibadete açılması için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvurunun “kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilmediği ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Işık Kansu’nun haberine göre İsmail Kandemir, Ayasofya Müzesi’nin namaz kılınması için yılda bir gün ibadete açılması istemiyle idareye yaptığı başvurulardan olumsuz yanıt alınca, derneği adına AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruda, Ayasofya Müzesi’nde namaz kılma izni verilmemesine gerekçe gösterilen Ayasofya’yı müzeye çeviren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının “temel haklara yönelik müdahalenin kanunilik koşulunu sağlamadığını” ileri sürdü ve din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiğini savladı.

Başvuruda ayrıca, müze olarak kullanılan bazı eski kiliselerde başka din mensuplarına ibadet etmek için kolaylık sağlanırken Ayasofya Müzesi’nde namaz kılınması için aynı kolaylığın gösterilmemesi nedeniyle ayrımcılık yasağının ihlal edildiği de gündeme getirildi.

AYM, 13 Eylül 2018’de verdiği kararında, din özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki iddialar bakımından ihlale neden olduğu ileri sürülen kamusal işlem ya da eylemden başvurucu derneğin tüzelkişiliğinin etkilenmediği gerekçesiyle yapılan bireysel başvuruyu yetkisizlik nedeniyle kabul edilemezlik hükmüne vardı.