Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Halis Yıldırım, Artvin Şavşat’ın Kireçli köyünde mahkemenin iptal kararının Danıştay tarafından onanmasına rağmen Hanlı HES projesinin inşaatının sürdürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Danıştay kararına rağmen HES inşaatı devam ediyor: Kireçli'de yaşam alanı ölüm alanına döndü!

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Davanın avukatlığını da yapan Halis Yıldırım, Şavşat’ta Danıştay kararına rağmen HES projesi inşaatının devam ettirilmesine karşı yapılan eylemin ardından köy muhtarları ile birlikte Artvin Valisi Yılmaz Doruk’u ziyaret ederek Danıştay’ın onama kararını ve birkaç belgeyi Valiye sunduklarını belirterek Artvin Valiliği önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Şavşat halkının ortak kararı ile bir basın açıklaması gerçekleştirdiklerini, 17 Mayıs itibariyle taraflarına tebliğ edilen Danıştay’ın iptal kararı olduğunu ifade eden Yıldırım, “Daha doğrusu iptal edilen Rize İdari Mahkemesi kararının, Danıştay tarafından onay alması söz konusuydu. Çok önemli bir karardı çünkü şu an itibari ile derede çalışmalar devam ediyor. Ama bu kararın Rize İdari Mahkemesinde alınmasına olanak sağlayan, aracılık eden rapor onun içerisindeki onlarca iptal sebebi, sözde çok değişiklik yapılarak bu defa ÇED gerekli kararı alınarak, o çalışmaları başlattılar” dedi.

'BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'

Danıştay kararında, bölgenin kümülatif su haklarının garanti altına alınmadığını ve kümülatif etkilerinin değerlendirilmediğini açıklayan Yıldırım, “ Biz yeni ÇED gerekli değil kararına da karşı dava açtığımızda, bize verilen cevaplar da ve o revizyon dosyasında cüzi miktarda sırf yeni bir dosyadır diyebilmek için küçük değişiklikler yapılarak verilmiştir. Ona karşıda biz iptal davası açtık. Şavşat’ta yaptığımız basın açıklamasının birer örneğini, Danıştay’ın onama kararını ve birkaç farklı evrakı Şavşat Dernekleri Federasyonu Saymanı Mustafa Faruk Altun ile bugün Valiliğe getirdik. Vali Doruk ile konuştuk ve dertlerimizi anlattık. Yargı süreci devam ediyor ve biz bu işe Valilik tarafından el konulması ve idari olarak kaldırılmasını talep ettik” diyerek yargılamaya devam edeceklerini, doğa talanının önemli bir safhaya geldiğini ve canlıların sularının elinden alındığında, yaşam alanlarının ölüm alanını dönüştüğünü vurguladı.

Şavşat halkının verebileceğim bir damla suyu olmadığını söyleyen Yıldırım sözlerini “Bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra meşru ve yasal bütün süreçleri takip ederek o sulara sahip çıkacağız, iş makinalarını o dereden çıkarmanın yollarını arayacağız” ifadelerini kullanarak sonlandırdı.

Federasyon Saymanı Mustafa Faruk Altun ise basın açıklamasında, “Su yaşamdır felsefesi ile hareket ediyoruz. Köylüler olarak orada üretim yapıyoruz, kooperatifler kurduk. Yaptığımız üretim çalışmalarında bizim o suya ihtiyacımız var. Dolayısıyla Hanlı HES'i iptal ettirmek için köylüler olarak, dernek olarak federasyon olarak gereği ne ise onu yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.