Danıştay’ın usulsüz bulduğu ve iptal edilen ‘Kırık Tüneli ile Bağlantı Yollarının Yapımı’ ihalesi, Kalyon’a bağlı şirkete ikinci defa verildi. Danıştay kararı yok sayılarak ihale edilen işin maliyeti 8 ayda 133 milyon TL arttı.

Danıştay yok sayıldı, maliyet 8 ayda arttı

Mustafa BİLDİRCİN

Kalyon’a bağlı şirket, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden (KGM) pazarlık yöntemiyle ‘Kırık Tüneli Bağlantı Yollarının Yapımı’ ihalesini "pazarlık" yöntemiyle aldı. Karar Danıştay’dan döndü. Yeniden açılan ihale, aynı şirkete gitti. KGM, yargı kararı ile iptal edilen ilk ihaleye göre ikinci ihalede, 133 milyon TL daha yüksek bir sözleşmeye imza attı.


KGM, Şubat 2014’te Kırık Tüneli ile Bağlantı Yollarının Yapımı İşi kapsamında, seçtiği şirketleri davet ederek "Belli istekliler arasında” yöntemi ile ihale gerçekleştirdi. İdare, 16 Ekim 2019 tarihinde ise ilk ihaleden yarım kalan işlerin tamamlanması amacıyla bir ikmal ihalesi daha açtı. İhale kapsamında Kalyon’a bağlı RSY İnşaat ile 1 milyar 17 milyon TL’lik sözleşme imzalandı. Sözleşmesi 1 Kasım 2019 tarihinde imzalanan ihale, bir şirketin başvurusu üzerine yargıya taşındı. Pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihaleye yönelik Danıştay, “Pazarlık yöntemi için gerekli kriterler yok” gerekçesiyle ihalenin iptalini istedi. Mahkeme kararı üzerine KGM, RSY ile imzaladığı sözleşmeyi iptal etti. BirGün’ün gündeme getirdiği, yargı kararı yok sayılarak gerçekleştirilen ikinci ihalenin düzenlenme tarihi ise 12 Haziran 2020 oldu. İdare, pazarlık yöntemiyle gerçekleştirdiği ihale kapsamında yine RSY ile sözleşme imzaladı. İhale kapsamında 7 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan sözleşmenin bedeli ise 1 milyar 133 milyon 797 bin TL oldu. Böylelikle KGM, iptal edilen ihalenin üzerinden geçen sekiz ayda şirkete, aynı iş için 133 milyon 780 bin TL daha fazla para ödedi.

***

Mükerrer ödeme

Kınık Tüneli Yapım İşi, müteahhide yapılan mükerrer ödeme ile de gündeme geldi. İş kapsamında 800 metrelik bir kesimde yapılan imalatların çöktüğü, bu imalatın tekrar yaptırılarak yükleniciye ikinci kere bedel ödendiği belirlendi.