Tartışmaların odağında yer alan 2019 yılı bütçe görüşmeleri dün başladı. 12 gün sürecek görüşmelere muhalefet liderlerinin tepkileri damga vurdu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ‘Bu darbe bütçesidir’ derken HDP’li Buldan ‘Saray bütçesi’ yorumunu yaptı

Darbe bütçesi

cukurda-defineci-avi-540867-1.

TBMM Genel Kurulu’nda, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı’nın 12 gün sürecek görüşmelerine dün başlandı. 2019 yılı bütçe sunuş konuşmasını yapan Hazine ve Maliye Berat Albayrak, söz konusu bütçeyi ‘Tasarruf bütçesi’ olarak tanımladı. Albayrak’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

♦ Sıkı para ve maliye politikaları uygulanarak, enflasyon cari işlemler risklerimiz minimize eden bir büyüme patikası izlenecektir. Yılın 3. çeyreğinde iç talep ivme kaybetmiştir, ancak aldığımız tedbirlerle olumsuzlukları en aza indirdik.

♦ Bütçemizde tek seferlik gelirlere yer vermedik. Tek seferlik gelirler kalıcı harcamaların finansmanı için düşünülmedi. Tek seferlik gelir durumunda bu bütçemize pozitif katkı yapacaktır.

♦ Bütçenin en önemli özelliği tasarruftur. Özellikle altyapı yatırımları bir doygunluğa ulaştığı için bu noktada tasarruf var.

♦ Etkin olmayan vergi indirim ve istisnalarını kaldıracağız. Mecbur olmadıkça yeni vergi indirimleri ve istisnaları getirmeyeceğiz.

♦ Türkiye, küresel ekonomideki sert süreçlere, tarihinin en büyük kur saldırısına rağmen, o saldırıyı yaşadığı dönemde dahi büyümüştür. Büyüme rakamları (Türkiye stagflasyona girdi, Türkiye küçülecek, Türkiye resesyona girdi) sözleri yanıtını almıştır.

***

Her şey Tek Adam için...
Genel Kurul’da CHP grubu adına Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu: Bu bütçe siyasi açıdan da darbe bütçesidir. Hiç kimse korkudan sesini çıkaramıyor. 20 Temmuz darbesinden sonra gelen bütçedir. Yasama yürütme ve yargı tamamen bir kişinin kontrolü altında. Bir ülke düşünün medyanın yüzde doksanı bir kişinin kontrolü altında. Bir ülke düşünün kimin terörist kimin olmadğına bir kişi karar veriyor. Bir ülke düşünün barış istediler diye yüzlerce akademisyen görevden atılıyor. Bir ülke düşünün kişilerin mahkemelerde savunma hakları kısıtlanıyor. Bir ülke düşünün devleti yönetenler harcadıkları paranın hesabını halka vermiyor.

***

Halkın değil Saray’ın çıkarına

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde, “Bugün burada halkın değil, sarayın bütçesi görüşülüyor. Ülke tablosu, sarayın ışıklı pencerelerinden tozpembe görünebilir ama halkın yaşadığı tablo içler acısıdır.” dedi. “Bugün burada halkın değil, sarayın bütçesi görüşülüyor. Ülke tablosu sarayın ışıklı pencerelerinden tozpembe görünebilir ama halkın yaşadığı tablo içler acısıdır. Bir yanda yoksulluk, işsizlikle açlık ve sefalet; diğer yanda ise devletin tüm gücü ve imkanlarını har vurup harman savuran bir yönetim anlayışı var.” ifadelerini kullanan Buldan, yaşanan tabloyu, vicdanı ve irfanı olan herkesin sorgulaması gerektiğini dile getirdi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.