Google Play Store
App Store

AKP iktidarı, ekonomik krizi aşmak için 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni desteklediğini iddia ettiği Birleşik Arap Emirlikleri’ne sarıldı. BAE Veliaht Prensi, Saray’da “turkuaz halıda” karşılandı, onuruna yemek verildi.

Darbeci dedikleri şeyhe özel yemek

HABER MERKEZİ

Ekonomik krizin derinleştiği, döviz kurunun rekor üzerine rekor kırdığı, birçok sektörün üretimi durdurduğu, yoksulluğun arttığı, zam haberlerinin eksik olmadığı Türkiye’de Saray rejimi, çıkışı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile yakınlaşmada buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, 9 yıl sonra yüz yüze geldi. İki ülke arasında 20 milyar dolarlık ekonomik anlaşma yapılacağı öğrenildi.


MISIR DARBESİYLE BOZULDU

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler Mısır’da Sisi’nin gerçekleştirdiği darbe ile bozuldu. BAE, darbeyi desteklemişti. Türkiye’nin bölgede yakın ilişki içerisinde olduğu Katar’a 2017 yılında Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır ile BAE’nin de ambargo uygulama kararı alması, ilişkileri daha da bozdu. Geçen ocak ayında ambargonun sona ermesi ile birlikte Türkiye-BAE arasındaki ilişkiler yumuşamaya başladı.

15 TEMMUZ SUÇLAMASI

İktidar yöneticileri, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin arkasında BAE’nin olduğuna yönelik sıkça açıklamalarda bulundu. Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın önde gelen danışmanlarından Muhammed Dahlan hakkında 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni finanse etmek suçlamasından dolayı Interpol’e "kırmızı bültenle" aranması talebinde bulunuldu.

Bu süre zarfında BAE, İsrail ile çeşitli anlaşmalara imza attı. Geçen yıl BAE ile İsrail arasındaki anlaşmaya Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "BAE’nin İsrail’le yaptığı sözde anlaşma, Türkiye için yok hükmündedir" yorumunu yaptı. BAE’nin İsrail ile olan anlaşması hâlâ sürmesine rağmen Türkiye’nin pozisyon değiştirmesi tutarsız dış politika stratejilerinden sadece bir örnek oldu. Öyle ki, söz konusu anlaşma sonrasında iktidar medyasından Yeni Şafak gazetesi, "Şerefsiz bunlar!" manşetini attı. BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın Türkiye’ye gelerek AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşecek olması ise "Körfez’le yeni dönem: Birleşik Arap Emirlikleri Veliahtı El Nahyan yarın Türkiye’ye gelecek" şeklinde haberleştirildi.
Doğu Akdeniz’de Kıbrıs ve Yunanistan’ın yaptığı askeri tatbikatlara katıldı. Libya’daki iç savaş da Türkiye ve BAE’nin karşı karşıya geldiği alanlardan birisi oldu. Türkiye Trablus merkezli Ulusal Mutabakat hükümetine destek verirken, BAE ile Mısır General Halife Hafter yanlılarını destekledi.

SON KRİZ PEKER

İki ülke arasında yaşanan sorunlar bunlarla sınırlı değildi. Çete elebaşısı Sedat Peker’in BAE’de ikamet etmeye başlaması ve sosyal medyadan iktidar içerisinde yaşanılanları ifşa etmesi krizin son düğümlerinden birisiydi.

İki ülke arasında diplomasi trafiği geçen yaz yeniden başladı. Erdoğan, Ağustos ayında BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan’yı Ankara’da kabul etti. BAE’nin bu görüşmenin ardından Türkiye’ye yatırım yapabileceği konuşuldu. 31 Ağustos’ta Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziyaret, Şubat 2012’den sonraki ilk kez Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile yüz yüze görüştü. BAE Veliaht Prensi, Saray’da ağırlandı ve onuruna akşam yemeği verildi.

***

Gündem yeni anlaşmalar

Veliaht Prens’in ve BAE yetkililerinin Türkiye’ye yönelik 20 milyar doları kapsayan çeşitli yatırımlar yapacağı öğrenildi. Ekonomik işbirlikler, BAE’nin devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından imza altına alınacak.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, dün BAE yetkilileriyle iki ülke arasında olası bir swap anlaşmasına yönelik ön görüşme yürüttü. Reuters’a bilgi veren iki kaynak da görüşmeyi doğruladı.