Darbeciler kaybediyor: Añez adaylığı bıraktı

Dış Haberler Servisi

Bolivya'da ilticaya zorlanan Devlet Başkanı Evo Morales'e karşı ABD destekli darbe hükümetinin başını çeken senatör Jeanine Añez, kamuoyunda yapılan seçim anketlerde düşük oy oranları aldığı ortaya çıkınca adaylığını geri çekti. Añez, 18 Ekim'de yapılacak seçimler için ülke sağının birleşmesi gerektiğini aksi takdirde 'Morales'in döneceğini' söyleyerek ülkedeki Amerikancı sağcılara çağrı yaptı.

MAS’IN ADAYI ARCE ÖNDE

Mevcut kamuoyu yoklamalarında, Morales'in partisi Sosyalizme Doğru Hareket'in (MAS) adayı Luis Arce'nin seçimlerde ilk turda galip gelme olasılığı çok yüksek. ABD yanlısı faşist kampın adayları Luis Fernando Camacho, Carlos Mesa ve senatör Jeanine Añez'e anketlerde verilen desteğin tamamı bile Arce'nin oy oranına ulaşamadı.

Darbe yanlısı adayların ortak adayda birleşmeye yönelik çağrısında henüz bir aday öne çıkmazken aşırı sağcı Camacho, Añez'in adaylıktan çekilmesini “Boyun eğmek” olarak yorumladı, kendisinin adaylıktan çekilmeyeceğini ilan etti. Bir diğer sağcı lider Carlos Mesa ise Añez'in verdiği kararı “takdir ettiğini” ve “MAS'a giden yolu kapatmak” için diyaloğa açık olduğunu söyledi. Mesa, kamuoyu anketlerinde olası oyların yüzde 12,9'u ile Arce'nin ardından geliyor. Arce'nin anketlerdeki oy oranı ise yüzde 38,5'le birinci sıradaki yerini koruyor.

'SAĞCILAR PUSUDA'

Arjantin'de bulunan Morales de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, partisinin adayı Arce'ye destek vererek, “Kardeşler. Bu günlerde seçim anketlerini alçakgönüllük ile değerlendirmenizi istiyorum. Çünkü sağcılar her zaman pusuda. Demokrasiyi kurtarmak ve krizden çıkmak için büyük bir kararlılıkla çalışmaya devam etmeliyiz” açıklaması yaptı.