Darbecilerin girişimleri ifşa edildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya'da ABD destekli darbecilerin paralı askerlerle ikinci bir darbe planladığı ortaya çıktı. Ülke basınının paylaştığı tapeler, Bolivya'da geçen yılki seçimleri kaybeden cunta hükümetinin ABD'li paralı askerlerin yardımıyla seçim sonrasında bir kez daha darbe planladığını ortaya koydu. Belgelere göre, plandaki kilit isimler, darbeci lider Jeanine Añez'in savunma bakanı olarak görev yapan Luis Fernando Lopez ve ABD Ordusu'nda eski bir sivil yönetici olan Joe Pereira'ydı.

Pereira'nın ABD'de paralı askerler toplamayı hedeflediği ve söz konusu tapelerde "10 bine kadar adamı sorunsuz bir şekilde alabilirim" söylediği aktarıldı. Pereira'nın aynı zamanda "İhtiyacım olan başka bir şey olursa, sanki fotoğrafçılarmış, papazlarmışlar, sağlıkçılarmışlar, turistmişler gibi gizli görevde uçmalarını sağlayacağım" dediği belirtildi.

MORALES SUÇLAMIŞTI

Bolivya tarafında, yetkililerin paralı askerleri ve silahlarını ABD'den hava yoluyla kaldırabilecek üç Hercules C-130 nakliye uçağı vardı. Pereira, tapelerde "Miami'deki Homestead Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Güney Komutanlığı'ndan personel almak" istediğini söyledi. Görüşmelerin bazı detayları, darbecilerin hedefindeki eski Devlet Başkanı Evo Morales'in kasım ayı başlarında yaptığı iddialarla çok yakından örtüşüyor. Morales, Áñez tarafından Bolivya Silahlı Kuvvetleri komutanlığına atanan General Sergio Orellana'yı, Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Luis Arce'nin başkanlığını önlemek için diğer üst düzey askeri subaylara askeri cunta başlatmaya baskı yapmakla suçlamıştı.