Güç merkezleri arasındaki nüfuz savaşlarının tırmandığı Afrika’da bir darbe girişimi de Sudan’da gerçekleşti. İslamcı diktatör El Beşir’in devrilmesinin ardından geçici yönetimin kurulduğu ülke yeni krizlere gebe.

Darbeler kuşağı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Emperyalist güç merkezleri arasındaki yeni paylaşım savaşlarının sıcak cephesine dönüşen Afrika'da darbe ve darbe girişimleri son bulmuyor. Bu yıl içerisinde gerçekleşen Mali, Çad ve Gine'deki darbelerin ardından bu kez de Sudan karıştı. Sudan'ın başkenti Hartum'daki bir grup asker başarısız darbe girişiminde bulundu. Sudan resmi haber ajansı, askeri darbe girişiminin ordu tarafından engellendiğini, darbecilerin gözaltına alındığını ve soruşturma başlatıldığını bildirdi. Devlet televizyonu ve radyoları halkı darbeye karşı koymaya yönetimin yanında saf tutmaya çağırdı. Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan'ın basın danışmanı Tahir Ebu Hace de devlet televizyonuna yaptığı açıklamada girişimin başarısızlığa uğratıldığını söyledi.


Resmi kaynaklar, başkentin Umdurman bölgesindeki bir grup askerin bazı askeri araçları ele geçirerek darbeye teşebbüs ettiğini aktardı. 40 subay gözaltına alındı. Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman yaptığı açıklamada, durumun kontrol altında olduğunu belirterek halka, ülkeyi, geçiş sürecini koruma ve darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı. Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişimi ile ilgili gözaltıların devam ettiğini belirtti.

SUBAYLARA GÖZALTI

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada ise Um Durman ve Vadi Seyyidna askeri bölgeleri ile Zırhlı Birlikler'deki bazı subayların darbe girişiminde yer aldığı aktarıldı. Açıklamada bir grup askerin darbe bildirisini okutmak için dün sabah saatlerinde devlet radyosu binasına girdiği ancak darbenin başarısız olduğu anlaşılınca bundan vazgeçtikleri ifade edildi.

Sudan basınında askeri kaynaklara dayandırılan haberlerde, Tümgeneral Abdulbaki Bekravi liderliğindeki bir grup subayın Sudan ordusunun zırhlı birliklerinin kontrolünü ele geçirdiği kaydedildi.

İKİ YIL ÖNCE DE DARBE

Kuzey doğu Afrika ülkelerinden Sudan’da 19 Aralık 2018'de başlayan ve aylarca devam eden halk hareketinin ardından 10 Nisan 2019 tarihinde 1989'da darbeyle yönetimi devralan Ömer el Beşir’in 30 yıllık saltanatına son verilmişti.

Ülke o tarihten bu yana Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhan tarafından kurulan bir geçiş yönetimi ile idare ediliyor. Ömer el-Beşir ve döneminin üst düzey 27 ismi, 1989'da seçimle göreve gelmiş ilk sivil hükümete darbe tertiplemek ve Anayasa'yı ihlal suçlamasıyla yargılanıyor. Devrik liderin daha sonra Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) teslim edileceği açıklanmıştı.

ABD, Fransa, Çin, İngiltere ve Rusya'nın yanında Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerinde nüfuz yarışına girdiği Afrika kıtasında istikrarsızlık ve kaos eksik olmuyor.