Eski TİP yöneticileri Peyami Arıırk ve Neşet Kocabıyıkoğlu, Oğuzhan Müftüoğlu’nun geçen hafta sonu gazetemizde yayınlanan söyleşisindeki parti yöneticilerine dair ifadelerine yanıt verdi.

'Darbeye karşı direndik'

Devrimci Yol’un önde gelen isimlerinden olan yazarımız Oğuzhan Müftüoğlu’nun geçen hafta sonu gazetemizde yayımlanan iki günlük söyleşisinde geçen bazı ifadelere eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) yöneticilerinden itiraz geldi.

Arıırk ve Kocabıyıkoğlu’nun açıklamasının bazı bölümleri şöyle:

* Dev-Yol’un sayın yöneticisi Oğuzhan Müftüoğlu BirGün Gazetesi’nde 12.9.2020 ve 13.9.2020 günleri Sayın Yaşar Aydın ile yapmış olduğu söyleşide, 12 Eylül 1980 darbesine direnme olanaklarının az olduğunu anlatırken şöyle demektedir: “…örneğin 12 Eylül günü arandığı ilan edilen sendika ve TİP yöneticilerinden bazılarının Selimiye Kışlası'nın önünde teslim olmak için sıraya girmelerinden (geleceği belli olan bu darbeye karşı yeterince bir mücadele bilinci yaratamamış olmamız bağlamında) bizim de sorumluluğumuz olduğu da söylenebilir diye düşünüyorum.”

Bu bilgiler doğru değildir. Oğuzhan Müftüoğlu konuya ilişkin değerlendirmesinde ne yazık ki tablonun tamamını görememekte ve/veya bilememekte ve değerlendirmesini yanlış bir bilgi üzerine inşa etmektedir.

* Sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için bakmak gereken kurum Türkiye İşçi Partisi’dir. Türkiye İşçi Partisi bir darbe olasılığına karşı 1979 tarihli 7. kongresinde “Her Hal ve Şartta Çalışma” kararı almıştır. Bu kararın anlamı Türkiye İşçi Partisi’nin faşist bir darbe durumunda gizlilik koşullarında örgütlü mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğidir. Türkiye İşçi Partisi bu kararının gereğini tam olarak yerine getirmiştir.