Bolivya’nın meşru lideri Morales’in ABD destekli bir darbe süreciyle istifaya zorlanması ve ardından sağcı senatör Anez’in kendini geçici devlet başkanı olarak ilan etmesi, halkın tepkisiyle karşılaştı. Morales ise diyalog çağrısını yineledi

Darbeye karşı öfke

Bolivya’da sağcı Senatör Jeanine Anez’in kendini geçici devlet başkanı olarak ilan etmesinden sonra, istifa edip Meksika’ya iltica eden eski Devlet Başkanı Evo Morales’i desteklemek için halk sokaklara döküldü. La Paz’daki eylemler sırasında polisle sert çatışmalar yaşandı. Öte yandan sosyalist milletvekillerinin meclise girmesi engellendi. Morales barış ve demokrasi için diyalog talebini tekrarlarken ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise yönetimin değişmesinden memnun olduklarını açıkladı.


ABD destekli bir darbe süreci sonucunda Evo Morales’in istifa edip Meksika’ya iltica etmesinin ardından Senatör Jeanine Anez kendisini Bolivya’nın ‘geçici devlet başkanı’ ilan ederek, bir sonraki başkanlık seçimlerini en kısa sürede yapma sözü vermişti. Bunun üzerine Anez’e karşı olan Morales destekçileri caddelere çıkarak protestolara başladı.

7 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Anez karşıtı protestolar kapsamında Morales’i destekleyen halk ile polisler arasında çatışmalar yaşandı. Morales destekçisi milletvekilleri de Anez’in başkanlığının meşru olmadığını vurguladı.

Bolivya Başsavcılığı’ndan yapılan ve ülke basınında yer alan açıklamada, başkent La Paz’ın yanı sıra birçok kent ve bölgede sağcı muhalifler ile Morales destekçileri arasındaki arbede ve çatışmalarda ölenlerin sayısının 7’ye yükseldiği kaydedildi.

ABD DARBECİLERİ TEBRİK ETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Evo Morales’in istifaya zorlanmasının ardından, Jeanine Anez’in geçici devlet başkanlığına getirilmesinden memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Bakan Pompeo, Bolivya’daki son gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaparak, Çokuluslu Yasama Meclisi’nin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Anez’i geçici devlet başkanı olmasından dolayı tebrik etti. Pompeo, “ABD, ülkesini Amerikan Demokratik Tüzüğünün ilkeleri doğrultusunda demokratik bir sürece ulaştırmak için sorumluluk alan Bolivyalı Senatör Jeanine Anez’i takdir etmektedir” ifadelerini kullandı.

MORALES’TEN DİYALOG ÇAĞRISI

Ülkede eylemlerin sürdüğü sırada, meşru Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, bazı sosyalist milletvekillerinin meclise girmesinin engellendiğini belirtti. Morales, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün, halkın milletvekilleri acımasızca baskı altına alındılar ve meclise girmeleri engellendi. Irkçı ve faşist darbe kanunsuzluğa saplanıyor” dedi.

Kendisine karşı örgütlenen sürecin ABD’den gelen ekonomik ve siyasi bir komplo olduğuna inandığını belirten Morales, “La Paz, bana yapılan darbeyi kınayan insanları baskı altına almak için asker ve polis bölgesi haline geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Morales attığı bir başka tweette ise bir kez daha diyalog çağrısında bulundu. “Sevgili Bolivyamız için ulusal ve uluslararası destekle diyalog talebimi yineliyorum” diyen Morales, barış ve demokrasi vurgusu yaptı.

Morales, sığınma talebinde bulunduğu Meksika’ya gidişinden önce Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Bolivya’ya “daha güçlü ve enerjik” döneceğini kaydetmişti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.