Dardanel’e ait işyerinde personel şefinden çalışana şiddet iddiası

Deniz GÜNGÖR

Cinsiyetçi hakaretler içeren reklamlar, çalışanlara uygulanan mobbing ve kötü çalışma koşullarıyla gündemden düşmeyen hazır gıda firması Dardanel’in yan kuruluşu olana Dardenia restoranlarında çalışana şiddet uygulandığı iddia edildi.

Dardenia’nın İstanbul Bağdat şubesinde çalışan Eren Türko 2019 yılında personel şefinin saldırısına uğramasına rağmen kendisinin işten çıkarıldığını ve açtığı davanın hâlâ devam ettiğini belirtti.

Türko mola saatlerinde kitap okumaması konusunda uyarıldığını ve bunun üzerine tartışmalar yaşadığını belirterek süreci şöyle anlattı: “Kitap okuduğum için vardiya müdürü birkaç kez uyardı. Sonraysa sırf bu yüzden hem yemek kartımdan hem de maaşımdan kesinti yapıldı aynı zamanda molalarımı ihlal ettiler. Bir yemek molasında kendisini uyarmak istedim. Bir anda öfkelenerek bardakla saldırdı ama suçunu kabullenmedi. Üstelik müdür onu haklı görüp benim savunmamı almadan beni işten çıkarttı. Savunmamı bile almadılar. İşten çıkarılırken bana gelip ‘Bak ihbar tazminatını bile veriyoruz imzala şu belgeyi. Davacı olursan kaybedersin’ diyerek korkutmaya çalıştılar.”

Olayın ardından dava açtığını söyleyen Türko, “O yaşadığım saldırının ardından hem saldırı davası açtım, hem de işçi ve işveren hakkında haksızlığa uğradığım gerekçesiyle dava açtım. Süreç devam ediyor. Aynı zamanda şirketin tanık olarak gösterdiği bölge müdürü benden taraf olup şirketin haksızlık yaptığı, maaş ve ticketların eksik yattığını ayrıca saldırı olayının üstünün kapatılmak istediğini açıkladı” dedi.

Bölge müdürünün taraf değişmesinin ardından davadan vazgeçmesini istediklerini kaydeden Türko son olarak şunları söyledi: “Bölge müdürü taraf değiştirince davadan vazgeçmemi istediler. Bana gelip ‘Vazgeç, kaybedeceksin’ dediler. Ancak ben haklı mücadelemden vazgeçmeyeceğim.”

İstanbul Anadolu 9. İş Mahkemesi’nde görülen davanın 8. duruşması 12 Ocak 2022 tarihinde görülecek.