Dargeçit JİTEM davasında zamanaşımı riski büyüyor

HABER MERKEZİ

Mardin’in Dargeçit ilçesinde 1995-1996 yıllarında 7 sivilin gözaltında kaybedilmesine ilişkin davada zamanaşımı riskine girildi. 3’ü çocuk 7 sivil ile birlikte Uzman Çavuş Bilal Batır’ın da kaybedilmesine ilişkin davanın son duruşması Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dargeçit JİTEM davası olarak bilinen davada 18 sanık hakkında “taammüden öldürmek” suçlamasıyla yargılanan 18 sanıktan Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Kaybedilenlerin yakınlarının avukatı Erdal Kuzu, karar sürecine girilmesini istediklerini kaydederek, "Mahkemenin bu konuda bize bir açıklama yapmasını bekliyoruz" dedi. Bu sırada araya giren Mahkeme Başkanı tanık olarak dinlenmesine karar verilen ancak 5 senedir ulaşılamayan dönemin Dargeçit Cumhuriyet Savcısı Adem Kul’un durumu hakkında karar alma sürecine gireceklerini söyledi.

Ardından Kuzu şöyle devam etti; "Müvekkillerimizle bunun değerlendirmesini yapacağız. 5 yıl oldu. Bu kişi hakkında dinleme kararı alındığında hakkında soruşturma da vardı. Bir önceki mahkeme başkanı delil kararttı. Ceza yargılamasında her türlü işi yapabilecek kişi delil karartı."

Zorla kaybedilenlerin ailelerinin “zamanaşımı” tehlikesine dikkat çekmesine rağmen, mahkeme bir sonraki duruşma tarihini 4 Temmuz 2022 olarak belirledi.