Cumartesi Anneleri bu hafta 1995’te kaybedilen 6 kişinin akıbetini sordu. Anneler, korucular ve askerler tarafından işkenceyle öldürülen Dargeçit JİTEM davası olarak bilinen olayda faillerin cezalandırılmasını istedi.

Dargeçit sanıkları cezalandırılsın
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için her hafta düzenledikleri eylemin 918’incisini online yaptı. Bu haftaki eylemde 29 Ekim-8 Kasım 1995 tarihleri arasında Mardin’in Kerboran (Dargeçit) ilçesinde askerler ve korucular tarafından yapılan ev baskınlarında 2’si çocuk 6 kişinin gözaltına alındıktan sonra işkenceyle öldürülmesine neden olan ve günümüzde “Dargeçit JİTEM davası” olarak bilinen olayda kaybettirilenler için adalet istendi. Eyleme birçok kayıp yakını katılırken, açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Yöneticisi Hicran Erdinç yaptı.

Erdinç, 27 yıl önce Kerboran’da askerler ve korucular tarafından yapılan ev baskınlarında birçok insanın gözaltına alınarak Dargeçit Jandarma Taburu’na götürüldüğünü ve ardından serbest bırakıldıklarını anlattı. Ancak serbest bırakıldıkları belirtilmesine rağmen Davut Altunkaynak, Seyhan Doğan, Nedim Akyön, Mehmet Emin Aslan, Abdurrahman Olcay, Abdurrahman Coşkun ve Süleyman Seyhan’ın evlerine geri dönemediğini söyleyen Erdinç, ailelerin yakınlarını sorduğu jandarmanın “Sorgu sonrası serbest bırakıldılar, dağa gitmişler” cevabı verdiğini dile getirdi. Erdinç, olaydan 4 ay sonra 6 Mart 1996 tarihinde, Süleyman Seyhan’ın kafası olmayan yakılmış bedeninin bir kuyuda bulunduğunu aktardı.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 29 Mayıs 2009’da tekrar başvuru yapmasından sonra dosyanın tekrar açıldığını belirten Erdinç, dosyanın tekrar açılmasından sonra Dargeçit kayıplarının gözaltında öldürülerek kuyulara atıldığı gerçeğinin ortaya çıktığını söyledi.

DELİLLERE RAĞMEN SERBEST BIRAKILDILAR

Erdinç açıklamasının devamında şunları söyledi: “2012-2013 ve 2015 tarihleri arasında tanık beyanlarına dayanarak yapılan kazılar sonucunda, gözaltına alınan kişilerin ağır işkence izleri taşıyan kemiklerine ulaşıldı. Savcılığın hazırladığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Dargeçit Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz, Karakol Komutanı Yardımcısı Haydar Topçam ve Uzman Çavuş Kerim Şahin’in de aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında ‘taammüden öldürmek’ suçundan dava açıldı. Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 7 kişi ve uzman çavuş Bilal Batırır’ın nasıl ve kimler tarafından kaybedildikleri tüm detaylarıyla mahkeme kayıtlarına geçti. Dava dosyasında sanıkların sorumluluğuna işaret eden birbiriyle tutarlı çok sayıda tanık beyanı ve bu beyanları destekleyen deliller yer almasına rağmen mahkeme; sanıklar hakkında ‘kesin delile ulaşılmadığı’ gerekçesiyle beraat kararı verdi.”

DAVAYI CEZASIZ BIRAKANLAR SUÇLUDUR

Bu gelişmeden sonra Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapıldığını aktaran Erdinç, "Kaç yıl geçerse geçsin Dargeçitli kayıplar için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gözaltında kaybedilen Abdurrahman Coşkun'un ağabeyi Mehmet Coşkun ise, tüm sanık beyanlarına ve delillerle rağmen sanıkların cezalandırılmamasına şaşırmadıklarını belirtti. Ülkede adalete olan inançlarının kalmadığını ifade eden Coşkun, “Hukukun olmadığını biliyorduk ama yine de başvurumuzu yapmıştık. Devlet delil varsa cezalandıracağını söylüyordu ama bu davada elimizde deliller olmasına rağmen sanıkları beraat etti” dedi.