Darphane, "Son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır" açıklaması yaptı, ancak inkar edilen üretim değeri iddiasına karşılık yeni herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Darphane 3 katlık ‘üretim değeri’ iddiasını reddetti ama bilgi de vermedi

Madeni 1 TL’nin üretim maliyetinin 3 TL olduğuna dair iddialar ardından açıklama yapan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, “1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır” dedi. Ancak açıklamada, 1 TL’nin üretim maliyetine ilişkin hiçbir bilgi verilmedi.

Darphane’den yapılan açıklamada, “Son günlerde tedavüldeki Türkiye Cumhuriyeti'nin madeni paralarıyla ilgili gerçeklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla bir açıklama yapılması zaruri görülmüştür” dendi.

Açıklamanın devamında, “Darphane, Türkiye'nin madeni para ihtiyacını, arz/talebi dengeleyecek şekilde sorunsuz ve kesintisiz olarak karşılamaktadır. Darphane tarafından üretilen madeni paralar, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden oluşmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“Madeni alaşımda kullanılan Bakır, Çinko ve Nikel metallerinin fiyatları küresel çapta yüksek bir dalgalanmaya maruz kalmış, bu durum dünyadaki tüm madeni paraların üretimi üzerinde olumsuz etki oluşturmuş ve piyasaların tekrar dengeye oturması ile madeni para üretim maliyeti ile nominal değerler tekrar dengelenmiş durumdadır” denen Darphane açıklamasında, gündemdeki iddialara dair de, “Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır. Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

Ancak açıklamada, 1 TL’nin üretim maliyetinin, söz konusu madeni paranın nominal değerinden yüksek olup olmadığına ilişkin bir bilgi verilmedi.

Açıklamanın devamında ise şunlar söylendi:

“Ayrıca, madeni paraların ne şekilde ve nasıl üretileceği 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır.

Madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır.

Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımlarını elde etmek için eritmeye kalkanlar ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır.”