Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, başarılı çocuklara parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2019 yılı sınavı 26 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da yapılacak. Sınav için son başvuru tarihi 20 Mayıs. Türkiye’de modern eğitim veren kurumlardan biri olan Darüşşafaka 156 yıldır öksüz ve yetim çocukların hayatlarını değiştirmeye devam ediyor. Çocuklara […]

Darüşşafaka ile hayatı değişen gençler anlattı: Dayanışmayı öğrendik

Babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, başarılı çocuklara parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2019 yılı sınavı 26 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da yapılacak.

Sınav için son başvuru tarihi 20 Mayıs. Türkiye’de modern eğitim veren kurumlardan biri olan Darüşşafaka 156 yıldır öksüz ve yetim çocukların hayatlarını değiştirmeye devam ediyor. Çocuklara fırsat eşitliği sağlayan ve bağışlarla ayakta kalan Darüşşafaka’nın hayatını değiştirdiği çocuklar gazetemiz BirGün’e konuştu.

Darüşşafaka’dan mezun olan ve şu anda üniversitede okuyan gençler “Devlet okulunda alamayacağımız bir bilimsel eğitim aldık. Sadece derslerde başarılı olmanın yetmeyeceğini, insanlarla dayanışma içinde olmanın önemini de öğrendik” diyor.

Elif Karanfil

Darüşşafaka’dan mezun olan ve şu anda İstanbul Üniversitesi’nde diş hekimliği eğitimi alan Elif Çağla Karanfil “Ben babamı kaybettim ve Darüşşafaka olmasaydı babamla birlikte birçok şeyi kaybetmiş olacaktım. Aile bireylerini hem de çocukken kaybetmek çok zor. Öğretmenlerimle aram çok iyiydi. Biz zaten duygusal olarak eksik kalmış çocuklardık. O nedenle de aile bağı gelişiyor öğretmenlerle aramızda” diye konuştu. Akademik olarak aldığı eğitimin yadsınamayacağını söyleyen Karanfil “Ben robot yapıyordum okulda. Çağın her zaman en ilerisinde oluyor, yakalıyor yani çağı. Mesela kimya dersinde deney yapılması gerekir ancak devlet okullarında sadece teorik olarak geçilir. Biz de gerçekten uygulama dersi yapılıyordu. Üniversiteye gelince şaşırdığım çok şey oldu.

Yazdıkları makalaye kaynakça koymayı bilmeyen arkadaşlar gördüm. Ben bunu 6. Sınıfta yapıyordum. Bizi çok iyi donattı, teknoloji, sanat, spor. Okul bir gezi yapardı, o gezide bizi operaya da götürürdü sanat etkinliklerine katılırdık. Bunlar tabii ki çok önemli ama en önemlisi ise onlar biz de sevmeyi öğrendik. İnsanı, canlıyı ve doğayı…” ifadelerini kullandı.

Gizem Genç

Şu anda Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sağlık Yönetimi okuyan Gizem Genç ise Darüşşafaka’nın kendisine çok öneli şeyler kazandırdığını vurguladı. Genç “Akademik katkılarının dışında bana kattığı en önemli şey herhalde beni ben yapması oldu. Darüşşafaka olmasaydı şu anda dünyaya daha karanlık bakan ve ne yapacağını bilemeyen birisi olurdum. Öğretmenlerimiz bize anne baba abi abla gibi davranıyorlardı. Hala görüşürüm onlarla. Beni hiçbir zaman boş bırakmadılar ve en boş vermiş olduğum zamanlarda beni motive ettiler. Bana özgüven aşıladılar.”

Ecem Çalık

Ecem Çalık ise şu anda İstanbul Aydın Üniversitesi’nde reklamcılık okuyor. Babasını kaybettikten sonra Darüşşafaka’ya başlayan Çalık “Akademik olarak buradan iyi bir yer olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Darüşşafaka’da aynı zamanda dayanışmayı da öğrendiğini anlatan Ecem bunu şu şekilde özetledi “En az 30 kişi birlikte uyuyorsunuz. O insanların nefes alışverişini duyuyorsunuz.

Kimseyi yargılamamayı öğreniyorsunuz. Bilge köyü katliamından gelen arkadaşlarımızla büyüdük. Onlar hiçbir zaman bizden farklı büyümediler. Biz onların hikâyelerini dinledik onlar bizim hikayelerimizi dinledi. Hikâyelerimiz birbirine karıştı.”

***

Kimler başvurabilir?

Annesi veya babası hayatta olmayan, ailesinin maddi durumu yetersiz, ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi olan, T.C. vatandaşı, sağlık veya diğer yönlerden yatılı okula kabulünde sakınca bulunmayan her çocuk başvurabilir.