Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Datça Badem Çiçeği Festivali” dün sona erdi

'Datça Badem Çiçeği Festivali' sona erdi

BİRGÜN İZMİR

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Datça Badem Çiçeği Festivali” dün sona erdi. Türkiye’nin önde gelen badem üreticilerinin olduğu Datça Yarımadası, Şubat başlarında pembe beyaz açmaya başlayan badem çiçekleri, doğası, tarihi, coğrafyası, havası, yerel kültürü ile Datça Badem Çiçeği Festivali’n de binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

Türkiye’nin badem üretiminin yüzde 10’unu karşılayan Datça Yarımadası, susuz tarımla yetiştirdiği 85 çeşit bademi ile dünyada adını duyuruyor. Baharın gelişini müjdeleyen badem çiçeklerinin, papatyalar ile buluşup, enfes görüntülerin ortaya çıktığı bu ayda Datça Badem Çiçeği Festivali üç yıldır yurdun dört bir yanından binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Ege ve Akdeniz’i kucaklayan Datça’nın yerel kültürünü, balını, bademini, yöresel lezzetlerini, el emeği ürünlerini, hediyelik eşya stantlarını ziyaret etmek isteyenler, halk oyunları, konserler, etkinlik atölyelerini deneyimlemek isteyenler Datça’daydı.

Festival 7 Şubat’ta Datça Badem Çiçeği Festival korteji ile başladı. Dibekdere davul zurna ekibi, Hızırşahlı kadınlarla gelin alma gösterisi, kurulan panayır alanlarında, badem ürünleri satışından yöresel yemeklere, doğal üretim workshoplarından Datça’da üretilen el işi takı ve hediyelik ürünlere, yöreye has dans gösterilerinden müzik dinletilerine pek çok etkinlik düzenlendi.

MUTSO Festivalde açtığı stant da coğrafi işaretlerini aldığı Muğla Saraylısı, Muğla Göce Tarhanası ve Muğla Köftesini n tanıtımını gerçekleşti. Datça yerli üreticisi stantlarda Datça Bademi, Datça Balı tanıtımını gerçekleştirdi. Datça’da yaşayan 28 yazarın imza günü oldu.

datca-badem-cicegi-festivali-sona-erdi-686225-1.

“DATÇA BADEM ÜLKESİ”

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, festivalde yaptığı konuşmada, “’Datça’nın insanı huzur içinde, barış içinde, birlik içinde. Datça Badem Çiçeği Festivali’nin üçüncüsünü yapıyoruz. Festivalimiz Datça’nın Datçalının festivali. Bunu hep beraber yapabiliyorsak güzeliz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Datça bademin bir ülkesi. Datça Bademi, Amerikan bademinden daha lezzetlidir. Şubat Ayı’nın, Datça’nın havasının ona vermiş olduğu ayrı bir lezzet vardır. Bademi yediğimiz zaman, ben şuna inanıyorum, bedenimiz sağlıklı, yüreğimiz sevgi dolu oluyor. 3. Datça Badem Çiçeği Festivali bir şeyi yaparken, dostça, arkadaşça, sevgiyle yapabileceğimizin bir göstergesi oldu‘ dedi.