Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Mesudiye Mahallesi’nde çıkan yangında evleri ve tarım alanları zarar gören yurttaşların mağduriyetlerinin devlet tarafından giderilmesi gerektiğini belirterek, "Vatandaşın sigortası, devlettir" dedi.

Datça Belediye Başkanı Uçar: Yangın nedeniyle yaşanan mağduriyet devlet tarafından karşılanmalı
Fotoğraf: Arşiv

Mehmet ERDAL

Datça’da 13 Temmuz günü başlayan ve iki gün boyunca devam eden orman yangınında toplamda 725 hektar alanın yandığı açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre ise 4’ü ağır 10 yapı zarar gördü.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, ağustos ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "Meclisimizi kapatmadan önce bir konuya değinmek istiyorum" dedi ve ekledi: "Bizi canlı yayında izleyenler, yangından bahsedildi ama bizim şu kadar zeytin, badem ağacımız yandı, devlet acaba bizi mağdur edecek mi etmeyecek mi? Şeklinde bazı sorular soruyor ve bizlerden yanıt bekliyor olabilir. Olası bir felaket karşısında, yaraları sarmak, vatandaşın zararlarını karşılamak, devletin görevidir; vatandaşın sigortası devlettir."

Uçar, "Yanan evlerin 3 tanesinin sigortalı olduğunu biliyorum. Bu evleri sigorta yapan şirketler ne yapacak? Sigorta şirketi ben bu yangına sebebiyet veren kurumu bulup, ona dava açıp, dava sonucunda sizin zarar bedelinizi ondan alıp size vereceğim, diyemez. Sigorta şirketi evdeki zararı tespit eder, o zararın karşılığını öder ama sigorta şirketinin ayakta kalması adına bu yangının sebebini, ortaya çıkışını, nereden çıktığını, kimden kaynaklandığını araştırır, dava açar ve alacağını da alır. Ama önce, sigorta yaptığı vatandaşın zararını karşılar. Devlet de aynısını yapmalıdır" dedi.

Yangında bademi, zeytini hatta evleri yanan ve zarar gören kişilerin zararlarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen Uçar, "Umarım ki en kısa zamanda da vatandaşların mağduriyetleri giderilir. Mesudiye köyünde tarım arazisi yanan, zarar gören arkadaşlarımızın mağduriyetleri faillerin ortaya çıkışı beklenilmeden karşılanmalıdır. Manavgat, Marmaris yangınlarında zarar gören vatandaşlarımızın unutulduğu söyleniyor. Umarım ki Datça Mesudiye'de zarar gören vatandaşlarımız devletimiz tarafından unutulmaz. Zararları karşılanır. Zararı görenler, zararı gördükleriyle kalmamalı" diye konuştu.