Datça'da iki ay önce bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu öne sürülen Orçun G., adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Datça Adliyesi önünde bir araya gelen kadınlar sanığın serbest bırakılmasını protesto etti.

Datça'da kadınlardan, cinsel saldırı sanığının serbest bırakılmasına tepki

Mehmet ERDAL

Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Mesudiye Mahallesi’nde Orçun G. isimli erkeğin, iki ay önce bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu öne sürüldü. Olayın ardından açılan davanın ilk duruşması görülmeden sanık adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yaşanan olayın ardından Datça Kadın Platformu ve Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi, sanığın serbest bırakılmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Kadınlar olarak çok öfkeli olduklarını belirten Özlem Koşar, yargı kararına tepki gösterdi.

Koşar, "Tecavüz eden, şiddet uygulayan, öldüren erkeği değil, her koşulda kadını suçlayan bu zihniyete hayır diyoruz. Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz. Sosyal devlete, hukuka, adalete ekmek kadar, su kadar gereksinim duyuyoruz. Kadını yok etmeye çalışan bu eril düzenin sorumlusu biz değiliz ama ne yazık ki mağdurları hep biz oluyoruz. Siz bizi ezmeye, yok etmeye çalıştıkça biz daha da güçleneceğiz. El ele, omuz omuza tüm kadınlar güç birliği yapacağız. Çünkü biz bu toplumda her iki kişiden biriyiz. Çünkü biz anayız, kadınız, üreteniz. Çünkü biz Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz. Etmeyeceğiz de" dedi.

Ülkedeki kadına şiddete dair yaşanan bütün olayların takipçisi olacaklarını söyleyen Koşar, "Sokaklarda korkmadan dolaşacağımız, ölmeyeceğimiz, öldürülmeyeceğimiz, elimiz yüreğimizde bugün kaç kadın öldürüldü acaba diye düşünmediğimiz, insanca yaşayacağımız o güne kadar elimiz yakanızda olacak. Bu dava hepimizin, tüm kadınların davası. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen zihniyet, bugün kadınların içine düştüğü durumun gerçek sorumlusudur. İşte biz de tam bu nedenle İstanbul Sözleşmesi için mücadelemizden asla vazgeçmedik ve vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar diyoruz ki: Var olan yasaları uygulayın ve kadını koruyun. Cinsel şiddete uğrayan kadın arkadaşımızın yanındayız ve adalet yerini bulana kadar da yanında olacağız" diye konuştu.