Datça Demokrasi Platformu’ndan Datça’yı savunma kararı

MEHMET ERDAL

Datça Demokrasi Platformu, 2020 yılı Mart ayı sonrasında Datça’da yaşanan gelişmeler ve en son merkezi yönetimin Güllük yolu civarındaki kıyıları MUÇEV üzerinden kiralama ve Kargı Koyu’ndaki 128.000 m2’lik bir alanı da özelleştirme kararı almasından sonra ‘Kenti/Datça’yı savunma’ kararı aldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Datça Demokrasi Platformu, son zamanlarda doğaya ve Datça’ya yönelik artan saldırıların, Datça’nın doğal ve toplumsal yapısının hızla değişmesine ve bozulmasına neden olduğunu kaydetti. Otuz yıl önce bütünü Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak belirlenmiş olan Datça’nın bu yapısının korunmasının uluslararası sözleşmelerin de gereği de olduğu kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Kıyılarımızın işgal ve talanına Datça hep karşı çıktı, daha güçlü biçimde karşı çıkmaya devam edeceğiz. Yakın günlerde şehrimizin gündeminde olan Kızlanaltı’nda yeni bir kıyı kiralaması ve Türkiye’nin en güzel koylarından Kargı Koyu’nu çevreleyen, hepimizin ortak varlıklarından birinin satılması kararını kabul edilemez buluyor ve karşı çıkıyoruz. Yine son dönemin olumsuz gelişme olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararını da kadınlara karşı cins kırıma dönüşmüş bir şiddetin yaşandığı toplumsal ortamda kabul edilemez buluyoruz. Toplumsal ve doğal hayatı olumsuz etkileyen her türlü gelişmeye karşı, hak savunuculuğu çerçevesinde taleplerimizi, karşı çıkışımızı şiddetsiz, meşru eylem ve etkinliklerle sürdürme anlayışındayız. Gerek toplumsal ve demokratik hayata, gerekse doğal ortak varlıklarımıza yönelik saldırılar karşısında Datça’yı Savunuyoruz.”