Datça Demokrasi Platformu, Datça’da Kargı Koyu'nda özelleştirilmek istenen 128 bin metrekarelik alan ve MUÇEV üzerinden kiralamaya çalışılan Gebekum/Güllük Yolu civarındaki kıyılar için yaptığı açıklamada, "Datça'nın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin rant uğruna yağmalanmasını, betona kurban edilmesini istemiyoruz" denildi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de Datça Kargı Koyu’nun özelleştirme kararını Meclis gündemine taşındı.

"Datça'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin rant uğruna yağmalanmasını istemiyoruz"

BİRGÜN EGE

Datça Demokrasi Platformu, Datça’da Kargı Koyu'nda özelleştirilmek istenen 128 bin metrekarelik alan ve MUÇEV üzerinden kiralamaya çalışılan Gebekum/Güllük Yolu civarındaki kıyılar için dün Datça Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Hazırlanan basın açıklamasını okuyan Platform üyesi Melda Omay, “Eşsiz denizi ve doğal güzellikleri ile ünlü Kargı Koyu, aynı zamanda 2000 yıllık Antik Karya Yolu’nun olduğu güzergahta yer alıyor. Antik Çağ'dan bu yana "yarımadaların en güzeli" olarak ifade edilen Datça'nın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin rant uğruna yağmalanmasını, betona kurban edilmesini istemiyoruz” dedi.

Datça’da yaşayan farklı kesimlerden ve anlayışlardan insanlar olarak kenti savunmak için bir araya geldiklerini kaydeden Omay, “Mücadelemizi Kargı Koyu’nun özelleştirilerek yağmalanmasına neden olacak bu karar iptal edilene kadar sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde imza kampanyası, hukuksal girişimler, sosyal medya kampanyaları, sokak eylemleri ve etkinliklerle bu direnişi büyüteceğiz. Açgözlü şirketlerin Datça'yı yağmalamalarına, doğal yaşamı yok etmelerine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

datca-nin-tarihi-ve-kulturel-zenginliklerinin-rant-ugruna-yagmalanmasini-kabul-etmiyoruz-864876-1.

DATÇA HALKINDIR BETONLARIN DEĞİL!

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Datça Kargı Koyu’nun özelleştirme kararını TBMM’ye taşıdı. Mecliste yaptığı konuşmada “Datça'nın en güzel yerlerinden biri olan Kargı Koyu'nda kamuya ait 128 dönümlük arazinin Cumhurbaşkanlığı kararıyla otel ve otopark yapılması için Özelleştirme İdaresi'ne devredilmesini kabul etmiyoruz” diyen Girgin, “Kıyılar halkındır! Datça çocuklarındır! Datça hayvanlarındır! Datça bitkilerindir! Datça asla betonların değildir!” diyerek tepkisini gösterdi.

YEREL YÖNETİMİN GÖRÜŞÜ ALINMIŞ MIDIR?

Girgin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için yazılı soru önergesi de vererek şu soruları sordu:

1- Antik Çağ’dan bu yana “yarımadaların en güzeli” olarak ifade edilen Datça’mızın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin betona kurban edilmemesi için, Datçalıların talebi doğrultusunda, özelleştirme kararını iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

2- Datça da, kıyıları da, denizi de, ormanı da herkesindir. Yani hiç kimsenin değil, halkın mülkiyetindedir. Özelleştirilmesi uygun değildir. Buna rağmen bu kararı alırken Datça halkının, sivil toplum örgütlerinin ve yerel yönetimin görüşü alınmış mıdır?

3- Kargı Koyu’nun özelleştirilmesi kararındaki kamu yararı nedir?